Домусчиев: Златев се опитва да натиска КРИБ

Предложеният закон за горивата обслужва само големите играчи, твърди шефът на бизнес сдружението

Домусчиев: Златев се опитва да натиска КРИБ | StandartNews.com

Законът за горивата обслужва определени интереси и цели да останат само големите бензиностанции. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването "Лице в лице" на bTV. Той определи излизането на Петролната и газовата асоциация от КРИБ като манипулация, защото бизнес организацията не е подкрепила Закона за горивата, а дори е спомогнала за отлагането му.  "Още лятото, когато този закон тръгна да се прокарва с активното лобиране на Валентин Златев, КРИБ излезе с остра позиция към определени текстове в този закон, който засяга наши членове. Проведохме редица срещи, на които присъстваха и Валентин Златев, и председателят на Петролната и газова асоциация, и всички заинтересовани страни. След много дебати и дискусии успяхме да изключим земеделците от този закон, но за останалите остана обещанието, че ще бъдат изключени на по-късен етап", отбеляза председателят на КРИБ.

Домусчиев заяви, че не е имало диалог за проблемите, свързани със закона: "Един закон се вкара насила от един човек, КРИБ деликатно си замълча. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха от президента Радев да наложи вето, ние се надявахме, че ще се направят съответните корекции. След като това не се случи, ръководството на КРИБ и председателите на съответните браншови организации направихме постъпки този закон да бъде спрян, докато проблемите не бъдат изчистени".

"Валентин Златев се опитва да натиска КРИБ, да казва "Аз напускам организацията", нямам нищо против. Аз не мога заради интересите на един човек да ощетя интересите на хиляди фирми, аз имам принципна позиция. Може да ми е много симпатичен, но ролята на КРИБ е да защитава бизнеса", изтъкна Домусчиев.

Бизнесменът заяви, че масово фирмите са намалили производството си и чакат по-добри цени на електроенергията. Той прогнозира, че индустрията ще издържи до 4 месеца на тези обороти.

 

Държавата е монополист, защото електроенергията на независимата енергийна борса се доставя от НЕК, АЕЦ и "Марица-Изток" 2. Този монопол дава възможност за злоупотреби. Факт е, че цените са високи, достигнаха в пъти цената от предходната година, надминаха цените в съседните ни държави. Това не се контролира и не се проверява и не се взимат мерки" коментира Домусчиев.

Председателят на КРИБ заяви, че прогнозираният преди Нова година двуцифрен ръст на заплатите може и да не се случи, защото българската икономика става неконкурентоспособна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай