Доброволческа инициатива за почистване дава нов живот на река Искър

Глобална компания дарява средства и инициира почистване на реката

Доброволческа инициатива за почистване дава нов живот на река Искър | StandartNews.com

Този септември Сдружение „Искър-София“ организира обществена инициатива за облагородяване на част от река Искър. Събитието, инициирано от Diageo и Авенди, ще се проведе на 28 септември (събота) от 10.30 ч., със сборен пункт в село Герман, до София. Почистване бреговете на реката, обновяване на местата за отдих – поставяне на нови съоръжения и подновяване облика на съществуващите са част от дейностите върху които се фокусира инициативата.   

Река Искър, най-дългата река, която тече изцяло в границите на България, е жизненоважен природен ресурс, който поддържа разнообразни екосистеми и осигурява вода на множество общности. Въпреки това, части от реката са пострадали от замърсяване и липса на грижи. Сдружение „Искър-София“, независима, неправителствена организация изцяло фокусирана върху опазването и устойчивото развитие на басейна на река Искър от езерото Панчарево до Цариградско шосе, не само се грижи за редовното почистване на реката и нейното зарибяване с пъстърва, но е посветена и на обучението на деца в опазването и защитаването на речната територия.

Глобалната компания Diageo и Авенди, официален дистрибутор на Diageo марките в България не само инициират събитието, но в допълнение ще дарят и средства за по-нататъшното поддържане и облагородяване на района. 

„За нас е от изключително значение да запазим и подобрим състоянието на река Искър, която е неразделна част от нашето природно и културно наследство. Радваме се, че срещнахме партньори като глобалната компания Diageo и техния дистрибутор Авенди, защото тяхната подкрепа ни дава възможност да се приближим още повече към нашата цел за чиста и жива река“, заяви Георги Мутавджийски от Сдружение „Искър-София“.

Търсят се доброволци за освежаване на района. Планираните дейности по време на събитието на 28 септември (събота) включват почистване на отпадъци по брега на реката, боядисване на налични съоръжения и изграждане на нови пейки за подобряване на пространствата за почивка, както за местните жители, така и за всички посетители.

Сборен пункт: Доброволците, желаещи да се включат ще получат всички необходими материали и инструменти след кратък инструктаж от организаторите. Сборният пункт е в 10.30 ч., в с. Герман, на следната локация: https://goo.gl/maps/JmzXk5SqNi5ix79cA 

„За нас е важно всички участници да се чувстват добре и да се наслаждават на приятна и приветлива атмосфера. Насърчаваме ги да доведат приятели, за да допринесат за тази смислена кауза и да изживеят един ден, изпълнен с общностен дух. Компанията ни има дългосрочна ангажираност към опазването на природата и устойчивото развитие чрез редица глобални зелени инициативи. Нашите усилия включват намаляване на въглеродните емисии, опазване на водните ресурси и намаляване на отпадъците. Чрез такива локални проекти, като този в България, ние продължаваме да правим реална промяна на местно и глобално ниво, затова през целия септември Johnnie Walker ще дари 2 лв. от стойността на всяка продадена бутилка в подкрепа на усилията на Сдружение „Искър-София“ за почистване на поречието на река Искър. Вярваме, че дългосрочният ни успех е свързан със здравето и просперитета на нашите общности и с опазването на околната среда, затова сме горди, че можем да си сътрудничим с такава благородна инициатива“, заяви Гергели Абрахам, Директор корпоративни комуникации на Diageo за Източна Европа.

За повече информация и за да разберете как можете да се включите в тази екологична инициатива, моля, посетете: https://avendi.bg/keepwalking/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай