Подпомагат самонаетите с грантове

Работи се по възможността хората със свободни професии да получават грантове между 5 и 50 хиляди лева

Подпомагат самонаетите с грантове | StandartNews.com

Правителството работи по конкретни мерки в помощ на самонаетите лица. Освен възможността за теглене на безлихвен заем, се мисли и за директни плащания към тези хора. Това каза социалният министър Деница Сачева по Нова телевизия.

Мерките, по които се работи, са свързани с бъдещо подпомагане на бизнеса, така че бързо да възстанови загубите си и „да се вдигне на крака“, особено малкия и среден бизнес.

Работи се по възможности за получаване на кредити, а в якои случаи и грантови схеми между 5 и 50 хиляди лева, така че фирмите да могат бързо да възстановят обратно бизнеса си, посочи министърът на социалната политика.

В момента се изчислява броят на тези самонаети лица, които имат задължителна нужда от подкрепа. Това са хората от професиите, които бяха засегнати непосредствено от забраната на здравния министър, както и тези, които са регистрирали в НАП доходи между 30 и 35 хиляди лева годишно, обясни Деница Сачева.

„Една от опциите е теглене на безлихвен заем, но мислим и за директни плащания към тези хора. А кредитите до 1500 лева, които могат да бъдат изтеглени, ще се гарантират от държавата. Целта е да останат реални пари у хората, а не с въпросните средства да се обслужват други кредити”, обясни министърът.

По мярката 60 на 40 от вторник досега са подадени 344 заявления за около 4500 служители. Тя е за бизнеси, които смятат, че могат да оцелеят и след кризата, посочи Сачева. Резултатите досега сочат, че малки и средни фирми проявяват интерес.

"Това е спешна мярка и тя е ограничена. Работи се и по други мерки, защото след края на извънредното положение бизнесът ще има нужда от нови възможности, за да се вдигне бързо на крака”, коментира Деница Сачева.

Когато бяха обявени мерките на правителството за подпомагане на бизнеса, хората със свободни професии алармираха, че остават извън тях. Става въпрос за стотици хиляди, заети в сферата на услугите – дърводелци, шивачи, фризьори, козметици, дейци на културата, журналисти, архитекти, инженери, както и упражняващите професии с регистрация, определена с нормативен акт – нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители, ЧСИ и др.

„Ние не можем да се възползваме нито от тази, нито от другите възможности, с които държавата подкрепя бизнеса. Изпадаме от категорията за 60 процента помощ, не можем да теглим и 1500 лв. безлихвен кредит, нито пък да се регистрираме на борсата като безработни. Аз съм шеф на себе си и нямам работодател, който да ме съкрати, така че не само аз, но и всички като мен нито могат да се регистрират в бюрата по труда като безработни, защото няма кой да ги съкрати, нито да вземат 1500 лв. безлихвен кредит, тъй като няма кой да ни пусне в неплатен отпуск“, коментира фризьорът Иван Радоев.

В същото време Великобритания обяви пакет от няколко милиарда британски лири в подкрепа на 3,8-те самонаети и хората на свободна практика

Съгласно схемата, тези хора ще получат облагаема с данък сума под формата на грант, като максималното й равнище ще бъде 2500 лири на месец.

Грантът ще бъде базиран на предходните месечни печалби (доходи) на самонаетите от последните три години, като отпусканата сума ще е 80 процента от тези печалби като таванът ще бъде споменатите 2500 лири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай