Д-р Светлозар Патарински пред СТАНДАРТ: Няма чума по овцете и козите

Направихме серия проверки за сирена-бързозрейки, един търговски обект е наказан

Д-р Светлозар Патарински пред СТАНДАРТ: Няма чума по овцете и козите | StandartNews.com

Гръцките власти ни уведомиха, че са забранили придвижването на дребни преживни животни, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински
 

Д-р Светлозар Патарински е изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той магистър по ветеринарна медицина от Лесотехнически университет, София.  
Д-р Патарински е бил директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - София-област. Притежава дългогодишен стаж и професионален опит в големи частни компании, където е отговарял за качеството, безопасността и контрола на храните. 
Професионалният му стаж в сферата на безопасността на храните започва в производството на месни продукти в "Соларис-АС", където ръководи екипа за внедряване и контрол - "Анализ на риска и контрол на критичните точки", по-известен като Система HACCP. 
Последователно в следващите години д-р Патарински е мениджър по качеството и безопасността на храните в "Браво", "Тандем", "Еврофриго стар" и "Вивекта БГ". 
Придобива множество допълнителни квалификации в същата сфера, притежава сертификати за вътрешен одит по IFS, Версия 5, 6 и 7, външен одитор по HACCP и ISO 22000 и други.

- Д-р Патарински, след проверки в 551 животновъдни обекта БАБХ обяви, че у нас няма чума по овцете и козите. Каква е обстановката в момента?
 

- На този етап заболяването Чума по дребните преживни животни не е констатирано на територията на страната. Проверките и наложените мерки продължават, като към днешна дата са извършени 16720 клинични прегледа на дребни преживни животни в 765 животновъдни обекта в 318 населени места.

- В кои съседни държави има огнища? Колко сериозно е разпространението на заразата?
 

- В Гърция общият брой на огнищата е 48, като 28 от тях са в район Тесалия, 9 в район Пелопонес, две на о. Крит, едно в район Атика, три в район Македония и Тракия и 5 в Западна Гърция. Общия брой засегнати дребни преживни животни (ДПЖ) е 19463.

До момента в Румъния са констатирани 58 огнища на заболяването, като 49 от тях са в района на Тулча, 7 огнища в район Констанца, едно в район Яломица и едно в район Тимиш (Западна Румъния на границата със Сърбия). Засегнати са 233113 броя ДПЖ.

В Турция до момента има констатирани 2 огнища на заболяването. Общият брой засегнати животни е 287.

- Препоръчахте на фермерите да избягват търговията с Гърция и Румъния. Какъв е резултатът?
 

- Съгласно Системата за търговски контрол и експертна система TRACES NT от началото на месеца на територията на страната не са постъпвали пратки с дребни преживни животни от Гърция и Румъния, за посочения период не са преминавали и транзитни пратки със същите.

Румънските власти гарантираха, че ще изпращат пратки с дребни преживни животни от свободни от заболяването територии само след проведени тестове на всяка партида преди придвижване и при съгласие от страна на контролния орган на приемащата страна.

Гръцките власти ни уведомиха, че са забранили придвижването на дребни преживни животни от цялата територия на страната към други държави-членки и към трети страни.

- Какви мерки се вземат, за да не проникне чумата по овцете и козите в България?
 

- Въведена е дезинфекция на всички влизащи в страната транспортни средства, като една от предпазните мерки за намаляване на риска от проникване  на особено опасни заразни заболявания по животните, каквото е и чума по дребните преживни животни. 

Останалите въведени мерки от БАБХ включват: забрана за провеждането на пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни. Придвижването на овце и кози на територията на страната за доотглеждане и клане ще се осъществява само след извършен клиничен преглед, а придвижването на такива за доотглеждане, вкл. и на мъжки разплодни животни, използвани през случната кампания, ще се осъществява само след извършени лабораторни изследвания за наличието на вируса на чума по дребните преживни животни с отрицателен резултат. Призоваваме животновъдите да спазват въведените мерки, тъй като това е от изключително значение за недопускане навлизането на заболяването в България.

Незабавно започнахме извършването на задължителни клинични прегледи във всички стопанства за отглеждане на дребни преживни животни, намиращи се в населени места в граничните общини на България с Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. В останалите общини на страната се извършват задължителни клинични прегледи за заболяването при всяко посещение на животновъдни обекти за дребни преживни животни.

При извършване на клинични прегледи, ако бъдат констатирани признаци, сходни с тези на чума по дребните преживни животни, се вземат проби за вирусологично изследване (очно назални тампони и/или цяла кръв).

- Обявихте денонощен телефон за сигнали? Колко души са го ползвали и каква информация постъпва?
 

- Агенцията приема сигнали на денонощен телефон 0700 122 99 за нарушения на мерките срещу навлизането на чума по дребните преживни животни в България. При установени нарушения ще бъдат налагани санкции. До момента няма постъпили сигнали, свързани с разпоредените от БАБХ мерки по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни. 

- Активни потребители излязоха с информация за марки сирене, в които съдържат 85% вода - т.нар. бързозрейки. Какви мерки предприема БАБХ?

- По-голямата част от отклоненията са в рамките на допуска на лабораторните изпитвания, установиха проверките, които извършихме незабавно след публикацията на Активни потребители. Отчетени бяха и няколко нарушения.

В един от търговските обекти, въпреки че производителят коректно е етикетирал сирене с високо водно съдържание, търговецът го е предоставил неопаковано за продажба на щанда. Според Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти това сирене трябва да се продава на потребителите само предварително опаковано от производителя. На търговеца е връчен акт за установяване на административно нарушение.

Проверките в млекопреработвателните предприятия обхванаха спазване на изискванията на технологичната документация за производство, етикетиране и проследимост на произволно избрани партиди. 

Няма установени несъответствия при извършената документална проверка на вложените суровини и спазване на технологичния процес на производство.

На едно млекопреработвателно предприятие беше връчено разпореждане за спиране на дейността на производство на бяло саламурено сирене. Издаден му е съответно акт за установяване на административно нарушение.

Агенцията връчи на производителите предписания да доказват съответствието с технологичната документация по показателите сухо вещество и масленост в сухото вещество на всяка произведена партида сирене чрез лабораторни изследвания. 

Официалният контрол на БАБХ по спазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти продължава.

- Разработихте национална програма с мерки срещу вредителите по лозата. Какви са те?
 

- Разработена е "Национална програма от мерки за предотвратяване разпространението и контрол на вредители по лозата (род Vitis)", като целта и е да ограничи разпространението на определени болести и неприятели и да се запазят здрави лозовите масиви. Основно в Програмата са разгледани  вредители, при които е от изключително важно значение моментът, в който ще се предприемат първи действия за контрол.

Предвидено е изпълнение на конкретни химични мерки за контрол при определени вредители, като причинител на брашнестата мана, третирането на растенията срещу причинителя на екскориоза по лоза в самото начало на вегетацията, векторите, Лозовата щитовка, американска лозова цикада.

Програмата е достъпна на сайта на БАБХ. 

- БАБХ направи Интегрирана информационна система "Регистри". Каква информация съдържа тя и с какво е полезна?
 

- Информацията, която се съдържа в Интегрирана информационна система "Регистри" са регистрите на БАБХ по дейности, както следва:

1. Регистри, обслужващи регистрацията на животни и животновъдни обекти;

2. Регистри, обслужващи регистрацията на обектите за производство, преработка и/или дистрибуция на храни;

3. Регистри, свързани с производството и търговията с ветеринарномедицински продукти

4. Регистри, касаещи производството, търговията и транспорта на фуражи и странични животински продукти;

5. Регистри, касаещи пускането на пазара на продукти за растителна защита и торове и свързаните с тях дейности и фитосанитарен контрол.

С реализацията на ИИСР постигнахме значителни ползи за гражданите, като реализирането на електронни административни услуги за улесняване процеса по регистрацията на животните и животновъдните обекти; регистрацията на обекти за производство, търговия и транспорт на храни; производството и търговията с ветеринарномедицински продукти; производството, търговията и транспорта на фуражи и странични животински продукти; пускането на пазара на продукти за растителна защита и торове, както и на свързаните с тях дейности и осъществяването на фитосанитарен контрол.

Създадохме възможност за осъществяване на достъпни справки от публичните регистри на БАБХ с функции за търсене, филтриране и сортиране на данните.

- Тази година има ли проблем с мароканските скакалци?
 

- В резултат на установено масово намножаване на марокански скакалец на територията на област Кърджали и област Благоевград през пролетта на 2024 година е обявен каламитет. Периодът за прилагане на мерките за ликвидиране на проблема беше до 15 юли 2024 г.  

В кратък срок, от страна на Областните администрации на област Кърджали и Благоевград, съвместно с Областната дирекция по безопасност на храните - Кърджали и ОДБХ Благоевград, бе създадена организация и незабавно бяха предприети действия за спешно извеждане на растителнозащитни мероприятия на засегнатите от неприятеля площи.

Общо обработените площи възлизат на 32 331 дка, съответно 19 851 дка за област Кърджали и 12 480 дка за област Благоевград. Няма засегнати площи със земеделски култури. Третирането на засегнатите от мароканския скакалец площи се извърши с авиационна техника, при спазване на действащото законодателство.

Наблюденията, извършени от инспекторите по растителна защита, след проведените третирания, установиха, че мароканският скакалец се е повлиял от приложеното активното вещество и не се наблюдава жизнена дейност. Не е констатирано вредно въздействие върху полезната ентомофауна (калинки, златоочици и т.н).

На основание постъпилата информация от останалите ОДБХ, към момента на територията на страната няма установено намножаване на марокански скакалец, което да налага прилагане на спешни мерки.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай