COVID-19 потвърдил изчезването на средната класа

В последните 30-40 години разликата в доходите стана значително по-голяма в развития свят

COVID-19 потвърдил изчезването на средната класа | StandartNews.com

Изчезването на средната класа е феномен, който съществува вече от десетки години, а коронавирусната епидемия и съпътстващата я икономическа криза само са потвърдили този факт. Това коментира пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян.

"Тя в последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе", констатира той. „Разбира се, това е обратимо – то е циклично. То е циклично, всеки път обаче когато се обръща цикълът. Той е базиран на 4 фактора – това са войни, революции, природни бедствия и пандемии”, допълни още банкерът.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговори: „Вижте какво се случва с акциите на Amazon и подобни на Amazon компании, например, които се занимават с онлайн доставки”.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да сме бедни и лесно управляеми, Хампарцумян коментира: „Аз мисля, че надценяваме интелигентността и влиянието на тези хора."

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да  се удължи мораториумът върху кредитите до 31 март догодина. „Това означава, ако трябва така по-популярно да се обясни, да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака. Тоест, да могат някои вноски по кредити, това е възможност, не е задължително, но тези, които не могат да плащат, още малко да не плащат, без да страда кредитният им рейтинг и без да страда капиталовата база на банките”, обясни той.

И допълни: „Без този мораториум банките би трябвало да започнат да си изяждат капитала, покривайки загубите от неплатени кредити. Това е едно динамично равновесие, което само купува време – то не решава проблема. Купува време всеки да си направи сметката като свърши това нещо как ще изплува”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай