Чудо! Наш култов завод храни 4 града

И дейността продължава да се разширява

Чудо! Наш култов завод храни 4 града | StandartNews.com

Ръководството на легендарен завод у нас съобщи доста интересни факти.

Най-малко от 15 години сме най-големият работодател в България. Персоналът ни наближава 10 хиляди души. Това каза пред "24 часа" Николай Ибушев, изпълнителен директор на "Арсенал“ АД.

"Ресурсът на Казанлък е изчерпан отдавна от нас, имаме и много хора, които ги караме на работа от Стара Загора, Калофер и Карлово. Габровци има, и сливенци работят тук, малко хора от Смолянско. Който търси поминък, намира добър поминък в “Арсенал". По показател средна заплата в машиностроенето сме на първо място. Не е тайна, в момента е над 2200 лева", каза още той.

"Правим възможното да си произвеждаме кадри. Със съдействието и на местната власт открихме в Казанлък филиал на Техническия университет в София, имаме студентска стипендиантска програма с Пловдивския университет. Грижим се за дуалното обучение на машиностроители в средните училища, всичките си практики учениците провеждат при нас.

От години имаме свои работнически фамилии, в които хора поне от три поколения работят в “Арсенал". Такова е и моето семейство.

Сега купихме в Стара Загора бившия завод “Светлина" с идеята да изнесем там направата на детайли за нашето оръжейно и боеприпасно производство, които не се контролират от служба КОС (Контрол върху общественоопасните средства) - това са най-нормални машиностроителни детайли, не са опасни. Целта ни е да използваме в този завод като работници хора, които ще бъдат съкратени от комплекса "Марица - изток“ заради зелената сделка.

Вече започнахме, монтирали сме голяма част от оборудването и продължаваме да монтираме. Амбицията ни е оборудването да бъде максимално автоматизирано, като се използват роботи манипулатори. Когато всичко е готово, там ще се работи по 24 часа в денонощие, 7 дена в седмицата, защото оборудването е много скъпо и трябва да се използва максимално", допълни изпълнителният директор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай