БСП питали и бащата на Добрев за Белене

Чака ни лют спор за въпроса в референдума

БСП питали и бащата на Добрев за Белене | StandartNews.com

София. "Сергей Станишев повтаря непрекъснато, че сме вкарали енергетиката в батак, но на всички българи искам да стане ясно, че ако не бяха похарчени 1 млрд. лв. за Цанков камък и 1,5 млрд. за Белене, в момента НЕК щеше да има на депозити 1 млрд. лв". Това заяви след заседанието на ПГ на ГЕРБ икономическият министър Делян Добрев. По-рано през деня соцлидерът заяви, че е "потресен от безотговорния, антинационален и лековат подход на ГЕРБ по темата за АЕЦ "Белене"".

"Управляващите подлудиха всички в България и в света с постоянната промяна на позицията си, а цената за това в крайна сметка ще я плащат гражданите", заяви още Станишев. Добрев обаче заяви, че след като е заел поста си "НЕК е била на колене". "Държавата не успя да финансира този проект, въпреки заложените активи, защото не ни е по силите", допълни Добрев.

Но тезата на БСП е, че "проектът АЕЦ Белене е планиран като проектно финансиране, така че да не се харчат бюджетни пари". „Крайно време е ГЕРБ поне това да научат. Или не разбират, или лъжат съзнателно”, добави Станишев. Как ще бъде формулиран въпросът за референдума ще се обсъжда от юристите-депутати. И това ще бъде новата тема за люти спорове между опозиция и мнозинство.

ГЕРБ ще се опитат да манипулират въпроса за референдума, обяви Станишев. От БСП са питали хората дали искат евтин ток, каза Добрев. Информацията му била от първа ръка, тъй като червени активисти спрели и баща му.

"Ако искате евтин ток - се подпишете", казали социалистите на министерския татко. "Той е питал къде е графата "не" и те му казали, че такава графа няма, уточни още Добрев.

"Представете си как са събирани подписите", възмути се икономическият министър. Проекто-решението за преговорите с инвеститор за Белене пък няма да се разглежда в парламента преди референдума, поясни и Диян Червенкондев.

България може да иска да развива и други добри каузи, като космическите технологии, даде пример ГЕРБерът. Може да искаме да направим и нов космодрум без да имаме пари, онагледи финансирането на нова АЕЦ Червенкондев. От ГЕРБ предупредиха, че днес ще се разглежда създаването на комисията за разследване  на всички факти и документи около "Белене". 
   


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай