Брокери разкриха! Ето го ключът към много важен бизнес

Каква е актуалната ситуация на пазара

Брокери разкриха! Ето го ключът към много важен бизнес | StandartNews.com

Брокерите казаха кой е сериозният фактор в момента при успешен бизнес в търгонията с имоти.

Най-бързо намират купувачи за качествени имоти ново строителство и за ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише Труд бг.

Купувачите във високия и средния сегмент от пазара на имоти имат голям избор, но обмислят внимателно покупките си. Те не бързат да сключват сделка, а правят по няколко огледа преди да изберат най-подходящия за тях имот.

Сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Купувачите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за реализиране на сделка и предпочитат да погледнат възможно най-много имоти.

Пазарът на имоти е добре балансиран по отношение на търсене и предлагане. Цените на качествените имоти в престижни квартали ще нарастват най-много.

А поскъпването ще бъде плавно, смятат експертите. Преобладаващата част от сделките в столицата са с двустайни и тристайни апартаменти. А в Пловдив съществена част от реализираните сделки е с къщи, предимно в близост до града.

В София най-много сделки има в квартали, където има ново строителство, като например Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади. Нараства интересът и към жилища близо до линиите на метрото.

Мъж на около 40 години от сферата на финансите, търговията или IT е профилът на най-активният купувач на имоти, пишат консултантите. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на купувачите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай