Богатството на Мъск удари нов рекорд. Има ли изненади

Имането му му нараства средно със 110% годишно

Богатството на Мъск удари нов рекорд. Има ли изненади | StandartNews.com

Според нов доклад за световното богатство Илон Мъск е на път да стане първият трилионер в света до 2027 г.

53-годишният Мъск в момента е най-богатият човек в света с нетно състояние от 251 млрд. долара (191 млрд. паунда) според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Въпреки това, според данните на Informa Connect Academy, богатството му нараства средно със 110% годишно.

Това означава, че ако богатството му продължава да нараства със същия темп, той може да достигне трилионера през следващите три години, според резултатите.

В същия доклад се посочва, че пазарната стойност на бизнеса на Мъск с електрически автомобили Tesla възлиза на 669,3 млрд. долара.

Темповете на растеж също са изключително високи - 173,3% годишно според Informa Connect Academy - което означава, че само бизнесът може да надхвърли 1 трлн.
долара (0,76 трлн. паунда) до следващата година.

Не е изненадващо, че първите две най-богати компании, оценени в доклада за растежа, са Microsoft (3,4 трлн. долара или 2,6 трлн. лири) и Apple (3,3 трлн. долара или 2,5 трлн. лири).

Двата технологични гиганта достигнаха границата от трилион долара съответно през 2019 г. и 2018 г.

Informa Connect Academy оценява основателя на индийския бизнес конгломерат Гаутам Адани като втория най-близък до това да стане трилионер.

С годишен темп на растеж от 123% той ще се окичи с титлата до 2028 г.

Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на технологичната компания Nvidia, и индонезийският енергиен и миннодобивен магнат Прайого Пангесту също се очаква да станат трилионери до 2028 г., според сегашните им траектории.
 

Другите бизнеси на Мъск включват производителя на космически кораби SpaceX, фирмата за невротехнологии Neuralink и The Boring Company - преди дъщерно дружество на SpaceX, а сега собствена компания за строителство на тунели.

Откакто мултимилиардерът купи Twitter за около 44 млрд. долара (33,5 млрд. паунда) в края на 2022 г. и скоро го преименува на X, той неведнъж е предизвиквал полемики, включително се извини за това, че е подкрепил антисемитска теория на конспирацията.

Неотдавна заради спор с Върховния съд на Бразилия X беше забранен в страната.

Той също така интервюира бившия президент Доналд Тръмп на живо в платформата, след като обяви подкрепата си за кандидатурата му за преизбиране.

Тази седмица Мъск публикува в своя акаунт в X, че интервюто на Тъкър Карлсън с подкаста Дарил Купър е „много интересно“ и „заслужава да се гледа“.

В интервюто Купър, друга дясна медийна фигура, направи неверни твърдения за Холокоста, като заяви, че нацистите не са възнамерявали да избият толкова много хора, а вместо това предположи, че не са имали ресурси да се грижат за тях.

Белият дом осъди интервюто, определяйки коментарите като „отвратителни“ и „садистична обида към всички американци“ и „към паметта на над шестте милиона евреи, които са били геноцидно убити от Адолф Хитлер“.

По-късно Мъск изтри публикацията.

Той също така се заяде с министър-председателя сър Киър Стармър, като по време на неотдавнашните бунтове в Обединеното кралство го нарече „двустепенния Киър“ и го обвини, че одобрява така наречената „двустепенна полиция“.

Сър Киър отговори, като разкритикува „компаниите за социални медии и тези, които ги управляват“ за „подклаждането на насилствени безредици онлайн“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай