БНБ бие тревога! Предупреждението

Какво показва тримесечния анализ на банката

БНБ бие тревога! Предупреждението | StandartNews.com

Оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система. Това се казва в тримесечния анализ на БНБ, информира pariteni.bg.

Не се наблюдава влошаване на среднопретеглените показатели за кредитните стандарти, но се запазват идентифицираните потенциални зони на уязвимост по линия на съвкупността от кредити в интервалите с относително по-високо съотношение на кредита към стойността на обезпечението и с относително по-висока дългова тежест и задлъжнялост на кредитополучателите, посочват от банката.

Според анализа през второто тримесечие на 2024 г. банковият сектор в България осъществява дейността си при относително благоприятни макроикономически условия, независимо от рисковете във външната среда. Динамиката на икономическата активност продължава да се характеризира с основен принос на частното потребление, сред факторите за което е увеличението на трудовите възнаграждения с темпове, превишаващи растежа на потребителските цени.

Обемът на необслужваните кредити следва наблюдаваната през предходните години тенденция на намаление, съчетана с високи нива на покритие с обезценки. Капиталовата позиция на кредитните институции е солидна, като през второто тримесечие на 2024 г. общият собствен капитал нарасна с 1.0 млрд. лв. (5.4%) до 19.9 млрд. лв. Ликвидността в банковата система се запазва стабилна на високи равнища.

Кредитната активност се запазва висока, особено в сегмента на кредитите за домакинства. Фактори за оживената кредитна активност от страна на предлагането са нарастването на депозитната база и високата ликвидност в банковата система, както и конкуренцията сред кредитните институции, докато върху търсенето на кредити влияние оказват нарастващите доходи и запазващите се нива на лихвените проценти, се казва в анализа.

Според банката нарастващите кредитни обеми намират отражение в динамиката на нетния лихвен доход и показателите за доходността на банковия сектор. Макар в ограничена степен, фактор за доброто състояние на доходността е също и нетният доход от такси и комисиони, докато по отношение на обезценките е налице слабо увеличение на годишна база.

С решение от 20 май 2024 г. УС на БНБ определи минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти, който банките трябва да прилагат при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Бяха утвърдени дефинициите и начинът на изчисляване и бе въведена тримесечна отчетност за тези показатели на индивидуална и на консолидирана основа. На 11 септември 2024 г. с решение на УС на БНБ бяха въведени нови изисквания към кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти, в сила от 1 октомври 2024 г.

Приетите изисквания по отношение на кредитните стандарти нямат възпиращ кредитната дейност характер, а са насочени към поддържане на здравословни кредитни стандарти чрез лимитиране на по-крайните интервали на показателите за обезпеченост, задлъжнялост и срок при вземане на кредитните решения, заявяват от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай