Бизнесът скочи срещу ТЕЦ Марица Изток 2

Работодателите изпратиха послание до премиера Бойко Борисов

Бизнесът скочи срещу ТЕЦ Марица Изток 2 | StandartNews.com

Бизнесът скочи срещу ТЕЦ "Марица Изток" 2

Работодателите изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с решението на парламента за ТЕЦ „Марица Изток 2“.
Бизнес организациите възразяват, тъй като според тях това са непазарни практики от периода преди 1989 г. против европейските политики.
„ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията“, предупреждават от Асоциацията.
В мотивите работодателските организации посочват още, че „ТЕЦ Марица Изток 2“, получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала.
В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България.
„Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България“, се казва още в писмото до Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай