Бизнесът иска прекрояване на мерките за подкрепа

Нужно е по-добро таргетиране и използване на публичния ресурс, каза Васил Велев пред "Стандарт"

Бизнесът иска прекрояване на мерките за подкрепа | StandartNews.com

Да се прекроят мерките за подкрепа на фирмите, които търпят загуби от пандемията. За това настояват работодателските организации и синдикатите, които заедно са предложили решения, съобщи за „Стандарт“ шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

„Мярките за запазване на доходите – 60/20, 80/0 и 75/0 действа до 31 май 2021 г. Но само 75/0 се доближава до европейските стандарти“, каза Велев.

Предложението на работодателите и синдикатите е подкрепата да се прилага за фирми, които имат спад на продажбите до 20 процента, но само когато не работят. Ако работят 3 дни в седмицата, за двата дни да се компенсира 75% от дохода.

Сега действащата мярка е 60 % и за времето, в което компанията работи. „Не се използва ефективно публичният ресурс у нас. Тази мярка трябва спешно да се проеформатира и да действа по новия дизайн до края на годината“, обясни Васил Велев.

Друга мярка, която трябва да се промени, засяга фирми които имат по- голям спад на продажбите – например в туризма, транспорта, търговията и т. н. Ако спадът на продажбите достига до 50-60 %,  ЕК препоръчва подкрепа за покриване на фиксираните разходи, като наем, охрана и други, независимо от оборота, защото тези разходи се дължат при всички случаи.  Ако не се помогне на компаниите за тях, те се декапитализират, задлъжняват към доставчиците, обясни Велев.

По думите му, препоръчителната подкрепа е до 70% за големите и средните фирми, а за микро и малките – до 90% от загубата. Сега такава мярка у нас, която се администрира от НАП, има само за предприятия,  които са напълно затворени, а спадът на продажбите е със 100%. Тази мярка трябва да се разшири и да обхване компаниите с голям спад на продажбите, обясни Велев.

Това са двете основни мерки, които се прилагат по света, но у нас едната се прилага излишно щедро, а другата не се прилага и парите не стигат до засегнатите жизнеспособни компании, каза Велев.  Става дума за едно по-добро таргетиране и използване на публичните ресурси, добави той.

Друго, което спешно трябва да се направи, е по-добро регулиране, за да се подобри инвестиционният климат. Това е важен приоритет, посочи Велев.И допълни, че през последните години равнището на инвестициите е незадоволително. В периода 2016-2019 г. инвестициите са били 18% разходи за ДМА към БВП.  За 2020 г., според НСИ, имаме допълнителен спад на разходите за придобиване на ДМА с 8,7% спямо 2019. Плановете на промишлените предприятия за 2021 са за още 15% свиване на инвестициите. Важен е инвестиционният климат, посочи Велев

Изключително важно е Планът за възстановяване и развитие да се внесе в ЕК в срок.

"Изпращаме обръщение към народните представители, в което даваме нашите предложения за доработване на плана и внасянето му в срок. По този план имаше различни версии и във втората са отчетени до немалка степен и предложенията на Икономическия и социален съвет. Предлагаме да се доработи този план, да се постигне съгласие в парламентарните групи и да се внесе до 30 април. Така в средата на лятото могат да стартират проектите. Авансът по този план е 13% от тези 12 млрд. лева, които България може да вземе.  Настояваме този график да се спази", каза Велев.

Той обясни и защо планът трябва да се предаде в срок. След предаването трябва да има одобрение от всички стнари членки, което ще отнеме време. Когато графикът се изпусне, може да има и година закъснение за изплащането на парите. В същото време има срок за реализиране на проектите.

Велев каза и какво очаква бизнесът от следващото правителство - да се запази посоката към еврозоната и Шенген, да не сепроменя данъчния модел, да се задържи макроикономическата стабилност.

"Очакваме курс към правова държава и върховенство на закона", допълни шефът на АИКБ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай