БАКБ получи одобрение от КЗК за придобиването на "Токуда Банк"

В момента, преди финализиране на сделката, БАКБ е сред ТОП 10 банки от общо 19 банки в България

БАКБ получи одобрение от КЗК за придобиването на "Токуда Банк" | StandartNews.com

Днес, 24 юли, Комисията за защита на конкуренцията публикува  разрешение на концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на „Българо-американска кредитна банка“ АД на 99.94 %  акции от капитала на „ТОКУДА БАНК“ АД (пряк едноличен контрол върху „Токуда Банк“ АД).  

Припомняме, че на 16 април БАКБ, като  купувач и Токушукай Инк. (TOKUSHUKAI INCORPORATED) Япония, като  продавач, постигнаха споразумение БАКБ да закупи притежаваните от продавача 99.94 %  акции от капитала на „ТОКУДА БАНК“ АД, като сделката е поставена под условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения/разрешения от компетентните органи, едно от които е оповестеното разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. 

В момента, преди финализиране на сделката, БАКБ е сред ТОП 10 банки от общо 19 банки в България: на 10 място по депозити и общ размер на кредитите, на 9 място по кредити за физически лица и потребителски кредити и на 8 място по ипотечни кредити. През месец април 2024 г. БАКР - Агенция за кредитен рейтинг АД (БАКР) повиши отново дългосрочния рейтинг на финансова сила Българо-американска кредитна банка: от BВ на ВВ+, като промени перспективата от „положителна“ на „стабилна“ и потвърди краткосрочен рейтинг: В. Агенцията потвърди дългосрочния рейтинг по национална скала: ВВВ+ (BG) със „стабилна“ перспектива и краткосрочен рейтинг по национална скала: А-2 (BG).

Сделката по придобиването на „Токуда Банк“ АД ще бъде финализирана след одобрение от секторния регулатор БНБ в режим на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай