Авиоиндустрията остава "приземена" до 2024 г.

Несигурността относно времето на отварянето наново на границите е основният фактор

Авиоиндустрията остава "приземена" до 2024 г. | StandartNews.com

Световният въздушен трафик няма да се върне към нивата, наблюдавани преди пандемията на коронавирус най-малко до 2024 г., съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Несигурността относно времето на отварянето наново на границите е основният фактор, заяви пресконференция главният икономист на IATA Брайън Пиърс.

"Сега очакваме нивата на 2019 г. да не бъдат достигнати до 2024 г., което е година по-късно от това, което очаквахме в средата на месец май", каза той.

Прогнозата зависи от това как страните успяват да "контролират вируса", допълни главният икономист на IATA.

Според него новите британски ограничения за пътуванията от Испания "създадоха голяма несигурност", визирайки решението на правителството в Лондон да наложи 14-дневна карантина на пристигащите от Испания.

"Това, което не виждаме, е всеобхватно преотваряне, особено за дългите разстояния, особено за междуатлантическите пътувания", каза той и допълни: "Всяко възстановяване през втората половина на годината ще бъде по-бавно, отколкото се надявахме, с оглед на по-слабото от прогнозите възстановяване през май и юни".

Поради увеличаването на броя на заразени с COVID-19 в някои страни, преотварянето на международните граници ще отнеме повече време, отколкото беше прогнозирано по-рано, посочи Пиърс.

За 2020 г. като цяло IATA вече очаква спад на глобалния въздушен трафик с 63%, което е по-лоша прогноза от предходната за понижение с 55 на сто, допълни той.

IATA, която включва 290 авиокомпании от целия свят, предвижда приходите на тези компании да бъде намален наполовина през настоящата година спрямо 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай