7% среден ръст на заплатите отчита най-мащабното проучване на пазара на труда у нас

София остава регионът с по-високи заплати от средните за страната

7% среден ръст на заплатите отчита най-мащабното проучване на пазара на труда у нас | StandartNews.com
  • Най-високо увеличение на заплатите има при позициите на оперативно ниво, а София е единственият регион с по-високи заплати спрямо средното за пазара
  • В глобален план емоционалната подкрепа и грижата за менталното здраве са все по-сериозен фактор за служителите при избор на работодател
  • Средното за пазара у нас увеличение на заплатите тази година е 7% спрямо предходната, като фирмите изразяват консервативна прогноза за 2025 г. и запазване на същия ръст. Това става ясно от резултатите от тазгодишното издание на най-мащабното в България Проучване на възнаграждения и придобивки, дело на Mercer Marsh Benefits.

    Традиционното изследване на компанията проследява основните тенденции сред работодателите и техните служители, като тази година участваха 539 компании и 131 868 служители от общо 14 индустрии.

    Ръстът в компаниите, взели участие в TRS Bulgaria 2024 (Total Remuneration Survey) у нас, e 9%, а този на участниците в него е 86%, което показва и все по-големия интерес и ангажираност, от страна на бизнеса, спрямо едно от най-авторитетните Проучвания за пазара на труда в България. Както и през 2023 г., най-висок е броят участници от секторите Производство и Високи технологии.

    TRS Bulgaria 2024 показва, че 42% от компаниите са увеличили броя на персонала си през 2024 г., като едва при 6% се наблюдава намаляване. Най-търсените позиции са в сферата на Информационните технологии. Доброволното текучество във всички сектори е с по-ниски стойности, спрямо предишния измерен период, като общият процент за пазара е 10%. Съвсем очаквано и предвид спецификата на сектора, най-високото текучество се наблюдава при търговията на дребно – 23%, а най-ниските стойности във фармацията и бързооборотните стоки – 8%. 

    Ръстът на заплатите от 7% е по-нисък, спрямо планираното за годината, единствено в IT сектора, където заради охлаждането на пазара са били планирани 10% увеличение или запазване на стойностите от 2023 г. Трите основни фактора за вдигането на заплата са: лично представяне, представяне на компанията и място в диапазона. Увеличението на заплати по позиции е съответно 6% при висшия мениджмънт, 8,3% при мениджмънта, 8,6% при специалистите и 10,5% при оперативното ниво. 

    В периода 2017-2021 г. тенденцията в увеличението на заплатите покриваше инфлацията. След последвалата по-голяма разлика през 2022 г. наблюдавахме догонване и изравняване с инфлацията през 2023 г., докато днес отчитаме 7% ръст в увеличението на заплати при около 4% за момента инфлация. Съвсем логично, повечето компании гледат по-скоро консервативно в 2025 г., за когато стратегията, предвид икономическата реалност, е запазване на нивата на увеличение от тази година.”, сподели Стела Юлзари, старши консултант Mercer Marsh Benefits за България.

    Месечната брутна заплата продължава да расте най-бурно спрямо общото за пазара в секторите IT и фармация, а под общата тенденция за пазара остават секторите производство и изнесени услуги. По позиции медианата на брутната заплата е отново очаквано най-висока в IT сектора – 9207 лв. за мениджмънт (при 6369 лв. за общия пазар), 5547 лв. за специалисти (при 3731 лв. за общия пазар) и 2637 лв. при оперативното ниво (при 2123 лв. за общия пазар). 

    София остава регионът с по-високи заплати от средните за страната – 7,6% по-голямо е заплащането в столицата за мениджърските позиции, 9,3% за специалистите и близо 11% за служителите на оперативно ниво. Запазва се и тенденцията най-бурно развиващите се сектори да са позиционирани предимно в София, а в останалата част на страната да са производствените, търговските и финансови сектори. 

    Резултатите от TRS Bulgaria 2024 показват, че 84% от компаниите имат схема за променливо възнаграждение – различен вид бонуси и/или премии. Малко над половината от компаниите пък или 55% имат схема за бонус за продажби или така наречената комисионна.  Променливото възнаграждение като процент от брутната заплата запазва нивата си от миналата година за всички йерархични позиции, като единствено при висшия мениджмънт се наблюдава спад от 2 на сто. Съответно нивата са 25% от брутната заплата при управителите, 23% при висшия мениджмънт, 17% при мениджмънта (без промяна от 2020 г.), 15% при специалистите-продажба, 10% при специалистите и 10% при служителите на оперативно ниво, където също не е отчетена промяна от 2020 г. насам.

    Проучването отчита и средните суми на придобивките, където най-много компаниите инвестират в така наречените referral програми, или плащане за препоръка (1000 лв.). Следват  придобивките за транспорт (666 лв.), Коледни надбавки (300 лв.), ваучери за храна (200 лв.) и здравна застраховка (42 лв.). Средно за пазара допълнителният отпуск, който се отпуска за служителите, е 5 работни дни. 

    Проучването TRS Bulgaria 2024 отразява тенденциите в промяната на пълния пакет от възнаграждения, които служителите в България получават. То разглежда два основни аспекта – индивидуалните пакети възнаграждение и политиките на компаниите за привличане и задържане на служителите. Пълният пакет възнаграждение включва: брутна заплата; гарантираното парично възнаграждение (вкл. годишните фиксирани плащания като транспорт, ваучери за храна, спорт, възнаграждения за Коледа и Великден); общото парично възнаграждение (отразяващо различни бонуси); общото директно възнаграждение (с дългосрочни стимули като акции и опции) и общото годишно възнаграждение (включващо различни придобивки като служебна кола, пенсионно осигуряване, здравна застраховка и живото-застраховка). В изследването на Mercer Marsh Benefits са взети предвид факторите естество на работа (функция, под функция, специализация) и йерархия (кариерна група и кариерно ниво) на служителя, част от Библиотеката от кодове на която, която фасилитира класификацията на служителите. 

    Mercer Marsh Benefits представи и тенденциите и глобалните тенденции в компаниите, според Mercer Global Talent Trends - проучване сред мениджъри и служители в над 140 държави в света. Тук впечатление прави, че наред сред чисто финансовите измерения като заплата, придобивки, премии или бонуси, сред факторите, които пряко се отразяват на текучеството и задържането на таланти, са грижата за менталното здраве, кибер сигурността и емоционалната подкрепа. Което неминуемо води и до постепенна промяна в нагласите и подходите при изграждане на корпоративни политики на самите компании. В глобален план все повече компаниите инвестират в това да гарантират сигурността и доверието на служителите си, а не просто да им осигурят добра заплата.

    „Възнагражденията са основният фактор за това служителите да предпочетат дадена компания пред друга, но в последните няколко години забелязваме глобални тенденции, свързани с поведението на бизнеса, спрямо отделния индивид и спрямо общността. Тоест, можем да кажем, че сред факторите все повече се нареждат онези, които не са задължително финансово измерими, като емоционална подкрепа, облагородяване на средата, в която живеем, грижа за менталното здраве на служителите, адекватна дигитализация на бизнеса. По отношение на Европа можем да споделим и друг интересен факт – все повече служителите очакват политиките на компаниите да са максимално ориентирани към човешкото същество, а не към служителя, за да се гарантира сигурността и доверието към работодателя. И това не е случайно, предвид факта, че нашето проучването Mercer Global Talent Trends показва, че над 83% от служителите смятат, че са в риск от „прегаряне“ (burnout). Безспорно, грижата за менталното здраве е на първо място сред очакванията на служителите, като тук не можем да не отбележим и влиянието на Generation Z за тази промяна в бизнес средата, които освен, че говорят много по-свободно на тази тема, в сравнение с предишните поколения, и много категорично заявяват изискването си работодателят да се ангажира с тази грижа.“, сподели Патриция Лопес, ръководител на Мърсър Марш Бенефитс за Испания.

    Mercer Marsh Benefits аноснира и проекта „Прозрачност. Мисията възможна“, реализиран съвместно със софтуерната компания Chaos. Ева Македонска, Chier Human Resources Officer, и Минчо Донев, Director People and Culture, разказаха повече за инициативата, посветена на осигуряване на равнопоставеност и прозрачност във възнагражденията на служителите в компаниите. 

    Прозрачност. Мисията възможна“ е мащабен проект, който съчетава принципите на работа и стратегията на Chaos по отношение на хората и бизнеса със световно утвърдената методология на Mercer Marsh Benefits за изграждане на структури на роли в организациите и пазарна сравнимост на възнагражденията“, сподели Татяна Добрева, консултант в екипа на Mercer Marsh Benefits в България. 

    Пълното проучване Mercer Global Talent Trends 2023-2024 на Mercer Marsh Benefits можете да видите тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай