2442 лв. нужни на четиричленно семейство

Издръжката на живот за 4-членно домакинство е нараснала с 32 лв. през първите 3 месеца на годината

2442 лв. нужни на четиричленно семейство | StandartNews.com

Издръжката на живот за четиричленно домакинство у нас е нараснала с 32 лева през първите три месеца на годината, показва редовното проучване на КНСБ на потребителските цени и нужните средства за издръжка. Към края на март за едно семейство с двама възрастни и две деца са нужни 2442 лева за посрещане на разходите за храна, облекло, битови сметки, транспорт.

За да се осигури нужния доход за нормално посрещане на месечните нужди от храна, разходи за жилището, транспорт, образование, здравеопазване и почивка в четиричленно домакинство всеки от родителите трябва да заработва поне 1221 лева месечно след удръжките при условие, че заплатата е единственият източник на доходи.

На фона на това данните на КНСБ показват, че през 2018 г. средната работна заплата у нас е 1135 лева, което съпоставено с инфлацията за годината дава реален ръст от 6,4%. Около 70% от работещите българи получават около или под тази сума месечно.

Основните причини за поскъпване на издръжката през първите три месеца на тази година са увеличената цена на природния газ, с пряко отражение върху цените на парното, тока и хранителните продукти. Поскъпването на цените на питейната вода, нарастване на цените на продукцията от селското стопанство, както и динамиката на цените на горивата.

Изследването показва, че разходите за храна са се увеличи  2%. като тенденция от наблюдението на КНСБ се очертава намаляване на процента на домакинства, които живеят с доход на човек  под нужните средства за издръжка. Това са общо 70% от семействата у нас, като близо 28%, или около 2 млн. души, преживяват с доход до 348 лева на човек месечно.

Другите тенденции са запазване на високите нива на бедните домакинства и повишаване на доходите при високодоходните семейства, което реално показва поляризация между най-бедните и най-богатите българи.

Друг доклад на КНСБ показва най-високо и най-ниско платените сектори и професии у нас. Сред най-добре платените са работещите в информационните технологии и въздушния транспорт, а с най-ниски заплати са работещите в ресторанти, охранители и озеленители.

От синдиката поискаха актуализация на бюджета за тази година - допълнителни 18,6 млн. лева, с които да се увеличат заплатите на социалните работници, служителите в музеи, галерии, библиотеки, духовите оркестри и фолклорните ансамбли, както и на работещите на трудов договор в затворите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай