20 големи крачки за рестарт на туризма

Финансова подкрепа за сектора, ваксинация на персонала и нови възможности за почивки у нас осигури Стела Балтова

20 големи крачки за рестарт на туризма | StandartNews.com
  • Голям успех и признание - България е зам.-председател на Регионална комисия "Европа" на Световната организация по туризъм към ООН
  • Финансова подкрепа за сектора, ваксинация на персонала и нови възможности за почивки у нас осигури Стела Балтова

20 големи крачки за възстановяване на туризма направи ресорното министерство под ръководството на доц. Стела Балтова. Секторът пострада най-тежко в пандемията от коронавирус и има нужда от най-голяма държавна подкрепа. Представянето на България като сигурна и гостоприемна дестинация е сред големите цели на екипа на Балтова. А развитието на вътрешния туризъм е основен приоритет. По последни данни на ЕСТИ, включително и от последния бюлетин, пренощувалите в местата за настаняване туристи от някои от най-популярните пазари са над 290 хиляди за последните две седмици на юни (7 юни 2021 г., понеделник - 20 юни 2021 г., неделя). Две трети (над 188 хиляди) от тях са вътрешен туризъм, следват Румъния (31 800), Украйна (16 035), Полша (10 413), Молдова (4 785), Чехия (4 679), Израел (4 544), Германия (3 433) и Турция (3364).

1. Банер "Туризъм в България"

Създаването на банер с активен линк "Туризъм в България" на официалния сайт на Министерски съвет, който препраща всеки посетител на страницата на правителството към Националния туристически портал www.bulgariatravel.org, бе една от първите стъпки, които предприе Министерство на туризма. Този нов канал за комуникация фокусира вниманието и увеличи прозрачността към Националния туристически портал, който представя не само възможностите за туризъм в България и уникалната ни природа, но и дава полезна актуална информация за всички пътуващи.

2. Нова визия в туристическия портал

Изцяло нова визия на информационната секция на туристическия портал пусна Министерството на туризма тази седмица. Тя представя добре структурирана най-важната информация за потенциалните клиенти на дестинация България, като акцент е и новата секция за често задавани въпроси и отговори.Информацията е налична на английски и български, предстои пускането й и на немски и руски езици.

3. Информационен бюлетин всяка седмица

За да се подобри информираността на дипломатическите представителства на България, както и на туристическия сектор, Министерството на туризма пусна ежеседмичен бюлетин (https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/informacionen-byuletin/informacionen-byuletin-broy-5-2021-g). Той може да бъде открит и на страницата на ведомството. Брой № 6 излиза този петък, 16 юли 2021 г.Бюлетинът е изключително богат, дава информация от статистически данни до конкретни маркетингови активности, както и актуални данни за условията на пътуване от и към другите европейски страни. От дълго време секторът алармираше, че има нужда от подобна информация, за да планира по-лесно и адекватно дейностите си.

4. Стикер "100%  ваксинирани" за хотелите, инжекции за персонала

Голямата цел на България в момента е да остане в зелената зона на пандемията. За изпълнението й е изключително важно работещите в бранша да са ваксинирани, за което Министерство на туризма провежда активна кампания.Съвместно с Министерството на здравеопазването екипът на доц. Балтова разработи специален стикер за туристическите обекти в България, в които персоналът е ваксиниран - "100% ваксинирани". Целта е гостите да знаят, че персоналът е със завършена имунизация. Това позволява на туристическите обекти да се рекламират по-успешно, че са безопасни при привличането на гости. Първият специален стикер бе залепен на входа на петзвездния хотел "Маритим Парадайз Блу" в курорта Албена.

5. Отваряне на границите

Високата степен на ваксинация води до значително облекчение на пътуванията. Отварянето на границите с Румъния и Чехия, доведе до ново облекчаване на мерките в посока по-лесното придвижване на туристите. От 28 юни се възобновиха редовните полети между Русия и България. А от 24 юли Русия увеличава броя на редовните полети към 8 държави, сред които е и България.  

6. Карантинни хотели

За утвърждаване на имиджа на България като сигурна и безопасна дестинация, наред с разработените Указания за функциониране на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в условията на извънредна епидемична обстановка, свързана с Сovid-19, в България се определиха първите карантинни хотели по Черноморието.

7. Здравен протокол за заразени

Отново, за да се гарантира спокойствието и сигурността на туристите, екипът на Стела Балтова и Здравното министерство разработиха специален здравен протокол за действие при случай на заразени с COVID-19 туристи.

8. Туристическо райониране

Министерство на туризма постави началото на дълго отлаганата политика за развитие на районите чрез насърчаване на туристическото райониране. Идеята е туристическите ресурси да се превърнат в конкурентни регионални туристически продукти. Започнаха и законодателни инициативи за изменение и допълнение на Закона за туризма, в частта създаване и функциониране на Организации за управление на туристическите райони. Това ще помогне и на учредените до момента организации.

9. Старт на маркетинговата стратегия

След големите крачки, които направи през последните месец и половина Министерството на туризма, са стартиралите обсъждания по разработените маркетингови стратегии на деветте организации за управление на туристическите райони, така че в истински диалог със заинтересованите страни те да станат действително приложими.Основната цел на маркетинговата стратегия е устойчивото развитие на всеки туристически район като привлекателна и конкурентоспособна целогодишна туристическа дестинация на вътрешния и на международния пазар - чрез подобряване на туристическата инфраструктура, провеждането на ефективна маркетингова политика, повишаването на капацитета на малките и средни предприятия в сектора и утвърждаването на организацията за управление на туристическия район като субект на регионалния туристически маркетинг.

10. Урежда се превозът на туристи

Министерство на туризма се опитва да отговори на още един от болните за сектора въпроси - превоза на туристи. Започната е законодателна поправка за регламентиране на извършването на превоз на туристи от туроператори и хотелиери, като допълнителна услуга, част от туристическия пакет с автомобили с капацитет 8+1. Законопроектът е съвместна разработка с МТИТС и ИА "Автомобилна администрация".

11. Национален велосипеден план

Добри новини очакват любителите на велосипедния спорт. Скоро те ще имат на разположение набор от атрактивни маршрути. Министерството на туризма започна създаването на законодателна рамка за развитие на велосипедния туризъм, както и разработването на Национален велосипеден план. Към него ще има още план за действие и Национална мрежа от велосипедни маршрути.

12. Финансоваподкрепа за сектора

Туристическата индустрия, която повече от година бе затворена с леки прекъсвания заради пандемията, понесе най-големите финансови загуби. Днес компаниите в нея са сред фирмите, които спешно се нуждаят от ликвидна подкрепа. Затова и съгласно Временната рамка на ЕК за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката, Министерството на туризма продължи дейностите и нотифицира пакет от мерки за противодействие на недостига на ликвидност.

13. 35 евро на седалка за чартърите

Осигурена бе държавна субсидия от 35 евро на седалка в самолет. Тя е за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм съгласно чл. 26 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците. Приключи втората фаза и се получи одобрение на групова нотификация към ЕК за следващия трети етап от процедурата, обхващащ полетите до края на годината, като таванът за допустимо подпомагане е заявен на максимално възможната стойност съгласно Временната рамка - 1 800 000 евро.

14.  Над 16 млн. държавна помощ

Стартира кандидатстването по втората фаза на схемата за държавна помощ за подкрепа на туроператорите по процедура BG-176789478-2021-03, обявена в изпълнение на държавна помощ SA.62887 (2021/N) от 25.05.2021 г., осигуряваща възможност на туроператорите да възстановят дължимите суми към клиентите си по нереализирани туристически пакети в периода от 01.03.2020 до 31.12.2020 г., вследствие на пандемията от COVID -19. Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства с общ прогнозен бюджет от 16 491 711,63 лв.

15. Рамо за екскурзоводите

Министърът на туризма Стела Балтова осигури специална държавна подкрепа за екскурзоводите. Тя утвърди решението за избор на изпълнители на обществена поръчка, насочена в помощ на екскурзоводите.С поръчката ще бъдат ангажирани лицензираните екскурзоводи и планински водачи като външни експерти по проект BG16RFOP002-2.010-0002 "Повишаване на капацитета на МСП в сектор туризъм чрез оказване на подкрепа за създаване и функциониране на Организациите за управление на туристическите райони". Общата стойност на обществената поръчка е 3 млн. лв. с ДДС, като целта й е да бъдат подпомогнати екскурзоводите и планинските водачи в страната за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и насърчаване на вътрешния туризъм. В допълнение, с включването на екскурзоводите и работата им в онлайн пространството, ще се ускори и процесът към дигитализация и разширяване на обхвата на предоставяните от тях услуги, което напълно съответства на предвидените мерки за ускоряване на дигитализацията в туристическия сектор. Същевременно се търсят и други механизми за подпомагане на екскурзоводите и запазване на професията.

16. Ученици и учители на море

Новата Национална програма "ОТНОВО ЗАЕДНО" в помощ на туристическия бизнес бе сред големите успехи на Министерство на туризма. По нея общо 30 000 ученици и учители ще могат да посетят безплатно, по определен ред, туристическите обекти в страната срещу ваучери от 500 лв.Програмата е в размер на 15 млн. лева и се финансира от държавния бюджет. С нея се постигат едновременно две важни цели: подкрепа за туристическия бизнес с всички прилежащи елементи на туристическия продукт и се улеснява социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение.

17. Тласък на здравния туризъм

За тласък на вътрешния туризъм ресорното министерство даде ход за актуализиране на разработения през 2019 г. План за развитие на здравния туризъм за периода 2020 - 2025. Основната му цел е България да се превърне в туристическа дестинация със силно развит дял на здравния туризъм и балансирано развитие на всички разновидности - медицински, балнеотуризъм, спа, уелнес и таласотерапевтичен туризъм.

18. Кампания "Преоткрий България"

Заедно с общините в България Министерството на туризма стартира национална кампания "Преоткрий България". Целта й е промотиране на най-привлекателните и атрактивни туристически обекти, отново с цел насърчаване на вътрешния туризъм. Инициативата стартира в началото на активния летен сезон, провежда се на територията на цялата страна и е с продължителност от четири до шест месеца. Над 70 български общини безвъзмездно предоставиха за целите на кампанията, която се радва на особен интерес, рекламни съоръжения и снимков материал, който представя най-интересните и значими обекти на тяхната територия.Акцентът тази година е насочен не само към морските обекти, но и към тези, разположени в общините във вътрешността на страната. Съвместната кампания се фокусира върху богатото историческо и етнографско наследство, уникалните природни феномени и прекрасните кътчета, с които страната ни може да се похвали както пред българските граждани, така и пред чуждестранните гости, пристигнали у нас, любопитни и нетърпеливи да научат повече за гостоприемна България.

19. Туризмът влиза в Националния план за възстановяване

Пълното отсъствие на туристически проекти в националния План за възстановяване и устойчивост бе едно от шокиращите разкрития на служебното правителство. Затова й спешната корекция на Плана бе сред основните задачи на министъра на туризма Стела Балтова. Тя поднови действията в посока възможността туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България като инструмент за надграждане и трансформация на бизнесите, както и за подпомагане на възстановяването на сектора от кризата, вследствие на Covid-19. Към момента туризмът е предвидено да получи подкрепа хоризонтално и в рамките на Стълб 1 "Иновативна България"; Компонент "Интелигентна индустрия";  Инвестиция 2: Програма за икономическа трансформация. Предложено е също така включването на туристическите предприятия като бенефициенти във фонда за енергийна ефективност. Чрез програмата се предвижда предоставяне на целева подкрепа на българските малки и средни предприятия в основните проблемни области, които забавят трансформацията към цифрова, зелена и ресурсно ефективна икономика.

20. Международен успех за България

В международен план България през последния месец постигна голям успех и признание. Тя бе единодушно избрана за заместник-председател на Регионална комисия "Европа" на Световната организация по туризъм към ООН за периода 2021-2023 година. Гласуването се проведе на 3 юни по време на 66-та сесия на Регионална комисия "Европа" в гръцката столица Атина.Постави се акцент върху ролята на търговските аташета и приноса им към каузата на българския туризъм чрез тяхното адекватно, своевременно и актуално информационно осигуряване на чуждите пазари относно България като безопасна дестинация за туризъм, гостоприемна и с качествен продукт целогодишно. Ръководителите на СТИВ вече получават ежеседмично информационния бюлетин с най-важната и актуална информация, свързана с епидемичната обстановка, актуалните условия за влизане и излизане от територията на България, както и разнообразна информация за туристическите продукти в различните райони на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай