1,2 млрд. похарчили българите за лотарийни билети

Бизнесът на Божков е бил толериран, каза Менда Стоянова

1,2 млрд. похарчили българите за лотарийни билети | StandartNews.com
  • Бизнесът на Божков е бил толериран, каза Менда Стоянова

Рекордна сума са похарчили българите за триене на лотарийни билети миналата година – 1,2 милиарда лева. Това съобщи председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред Нова тв. Хазартната игра „Лотария“ става държавна. Не виждахме причина да има отлагателен период. Целта е да спре тази лудост, която се вихри по магазинчета и пощи, където възрастните получават пенсиите си, коментира тя.

Според приетите промени в закона за хазарта, продажбата на талони от всеки продавач ще бъде спряна. Тотото може да си направи тото-пунктове, може да разшири мрежата си, но тези места ще бъдат ясно обозначени като място за хазарт. Ще пише и какви забраните трябва да се спазват, каза Стоянова. И уточни, че може да има обособени будки за лотарията.  Запитана дали например голям магазин може да обособи кът, в който да се продават лотарийни билети, Стоянова отговори: „Няма никакъв проблем тотото да си направи пункт там. Както има на други места такива пунктове, така те могат да решат да разширят мрежата си и на тези места, но е ясно, че това ще бъде обособен тото пункт”.

Хазартът не е забранен, мекият хазарт винаги се използва да подпомага спорта. Тоест, ако хората са решили да дават пари за мек хазарт, тогава техните пари ще отидат в държавната хазна и ще се използват за спорта, а част от тях ще отидат и в раздел „култура“, каза председателката на бюджетната комисия. На въпрос защо точно сега държавата тръгна срещу Божков и неговия бизнес, Менда Стоянова обясни: „Комисията по хазарта е трябвало да контролира как са изпълнявани законите. Бизнесът на Божков е бил толериран – може да се прави такова предположение, предвид укритите 500 мил. лева задължения към държавата. Комисията е действала извън закона – за това няма как да носи отговорност Народното събрание”. Внушенията, че можело да се избира между две ставки, са неверни. Съдът ще каже кой е бил прав, каза още Менда Стоянова.

Рекламата в момента е ограничена до теглене на тиражи по телевизия и съобщаване на резултати.  Мерките са различни. Г-н Валери Симеонов в предния законопроект предлагаше тотална забрана на рекламата на хазарта. Днес той предлага нещо различно- предлага лотарията да се осъществява само от лотарията, каза Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай