Уникално! Експерт разкри защо трябва незабавно да въведем еврото

В еврозоната България ще ползва много благини

Уникално! Експерт разкри защо трябва незабавно да въведем еврото | StandartNews.com

500 млн. годишно струва на българите да обменят националната валута в евро. Това е неудобство, което прави страната ни недостатъчно интегрирана. Около милиард лева годишно струва на България да има собствена валута. Българският лев е лукс, който не ни е по джоба. Информацията разкри пред НоваНюз финансовият консултант Деян Василев.

Валутният борд е временна мярка, въведена извънредно. В еврозоната България ще ползва много благини. Лихвите по държавния дълг също ще намалеят. За нашата страна рискът е, ако харчим прекалено много дефицити, породени от непосилни дългове. Далеч сме от такъв сценарий, дефицитът ни е под 3%. Балансиран бюджет ще избегне изпадането в задлъжнялост. Повече от половината от държавите в еврозоната не изпълняват критериите за инфлация, обясни ситуацията Василев.

От своя страна Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН изрази несъгласие с твърденията, че еврото за България би било катастрофа. "Българският лев е в условията на валутен борд - паричен режим, използван през XIX век от колониалните сили. В нашия случай в него има около 30 млрд. лева, които се въртят българската икономика. Освен това имаме 72 млрд. под формата на чужди активи - най-вече долари и ценни книжа. Антиевро реториката изразява финансова неграмотност или частни интереси. Населението рязко намалява, защото цената на труда е ниска, а основната причина за това е валутният борд", посочи той.

Допълни, че КТБ е нямало да фалира, ако България е била в еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай