Стотици милиони евро от ЕС за енергетиката ни чакат неусвоени

България е единствената държава, която не е представила официално глава RePowerEU

Стотици милиони евро от ЕС за енергетиката ни чакат неусвоени | StandartNews.com

Общо 479 милиона евро са безвъзмездните средства за България по RePowerEU - една от главите от Плана за възстановяване и развитие на Европейския съюз.

До края на миналата година страната ни е можела да получи 30% от този ресурс авансово. Това стана ясно при изслушването на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Две промени в сектор "Енергетика" по Плана за възстановяване в частта RePowerEU се подготвят с цел получаване на допълнителен безвъзмезден ресурс, обясни Петкова.

"България е единствената държава, която не е представила официално глава RePowerEU. Ние сме имали възможност да получим авансово плащане в размер на 30% до края на 31 декември 2023 г., но тъй като не сме имали разработена тази глава, съответно не сме получили авансовото плащане", каза тя.

Според енергийния министър Владимир Малинов България не може да си позволи лукса да пропусне толкова значителна по размер сума. "Оттук-насетне държавата ни трябва да направи нужните действия - до края на годината да видим какво можем да получим като разплащане по тази глава, а след това съответно да си направим изводите как сме стигнали дотук", посочи Малинов.

Преговорите с Европейската комисия са в ход, като целта на кабинета е да синхронизира предложените реформи с Народното събрание преди да ги одобри на свое заседание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай