Посрещнаха първия полет от Баку на летище София

С новия маршрут българските пътници ще имат възможност да се насладят на столицата на Азербайджан

Посрещнаха първия полет от Баку на летище София | StandartNews.com

Столичното летище добави Баку като нова дестинация с полетите на азербайджанския национален превозвач AZAL. Авиокомпанията стартира полети два пъти седмично - във вторник и петък, като свързва София със столицата на Азербайджан.

Първият полет на AZAL до летище София беше отбелязан със специална церемония , в която участваха Павлин Петров - заместник-министър на туризма, Хюсеин Хюсеинов - посланик на Азербайджан в България, Хесус Кабайеро - главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, Камран Гаджар - регионален мениджър за Европа в AZAL, официални гости и представители на медиите.

"Този директен полет бележи значителна стъпка в разширяването на свързаността между България и Азербайджан, засилвайки както икономическите, така и културните отношения. Той ще стимулира двустранната търговия, възможностите за инвестиции и развитие на бизнеса. Освен това ще насърчи културния обмен като дава нова възможност на пътуващите да споделят и ценят наследството и традициите на двете страни", каза Хесус Кабайеро.

"Стартирането на полети до София е важен етап както за нас, така и за нашите пътници. Радваме се, че можем да представим нови перспективи за пътуване, разкривайки пред тях чудесата на този забележителен град. AZAL остава ангажирана с предоставянето на първокласни услуги в съответствие с най-високите международни стандарти.", отбеляза Камран Гаджар по време на церемонията.

С новия маршрут българските пътници ще имат възможност да се насладят на Баку. Столицата и търговският център на Азербайджан са разположени на брега Каспийско море. Известен е със средновековния си ограден със стени стар град, в който се намират Дворецът на Ширваншахите – огромен кралски комплекс, и емблематичната каменна Девическа кула. Сред съвременните забележителности са проектираният от Заха Хадид център „Гейдар Алиев“ и трите заострени небостъргача – кулите „Пламък“.

По време на церемонията специални гости бяха децата, участвали в конкурса за детски разказ „Моето пътешествие“ организран от национална информационна агенция Bgtourism.bg. Инициативата цели да вдъхнови колкото се може повече деца да разкажат по свой неповторим начин история от пътуванията си в България и по света, насърчавайки ги по този начин да развиват творческите си заложби и въображение. По време на събитието те получиха своите награди от министерството на туризма, летище София и партньорите на конкурса. Призьорите – Славин (8 г.), Никол (8 г.), Веско (8 г.), Виктор (11 г.), Божидар (11 г.), Кристиан (11 г.) и Петър (15 г.) имаха уникалния шанс да присъстват на традиционна церемония по посрещане на първи полет на столичното летище и си тръгнаха вдъхновени за нови пътешествия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай