Пеканов с разкритие! Видя пътя на България към еврозоната

Докато не приеме еврото, България няма да има никакъв начин да влияе върху решенията на ЕЦБ

Пеканов с разкритие! Видя пътя на България към еврозоната | StandartNews.com

На 26 юни (утре) излиза докладът за готовността на България за въвеждането на еврото и той ще е отрицателен, прогнозира пред бТВ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов. Според него влизането в еврозоната в скоро време е невъзможно, защото не отговаряме на инфлационните критерии.

Пеканов обяви, че най-вероятно датата за въвеждане на еврото у нас ще бъде определена наесен от новата Европейска комисия.

Докато не приеме еврото, България няма да има никакъв начин да влияе върху решенията на Европейската централна банка, каза Пеканов.

Той изрази голямо притеснение дали страната ни ще получи 8 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост. Обясни, че засега парите само се бавят, но през 2026-а ще изчезнат.

„Не сме си свършили работата”, коментира Пеканов. Той обясни, че парламентът не е приел четири закона, което е условия за получаване на средствата. Това са законът за защита на жалбоподателите, законът за личния фалит, решението за въглищните централи и реформата на КПКОНПИ.

„Възпитано мога да кажа, че нещата не се движат със скоростта, с която трябва да се движат. Миналата седмица различни медии отразиха плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост в пасивна форма – България рискува да загуби милиарди. Все едно нищо кой знае какво не се е случило. Ако трябва да се изразя по-директно – не сме си свършили работата и затова няма да получаваме повече пари“, декларира Пеканов.

Според него през последната година страната ни не е придвижила нито една реформа, за да получи европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Той е категоричен, че за разлика от Австрия и Холандия, България не може да си позволи лукса да загуби това финансиране.

„Австрия, като не получава пари, си е построила метрото преди 50 години, няма да е проблем. Холандия няма да поиска пари, дойде ново правителство и каза, че няма да прави пенсионната реформа. Но за нас те са важни и нужди. Изглежда напълно реално да изгубим огромни суми, но има още две години за да наваксаме”, алармира още Пеканов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай