Отчаяни стъпки на Газпром след рекордна финансова загуба

Енергийният гигант съобщи днес, че е пуснал 14 хотела и курорта за продажба

Отчаяни стъпки на Газпром след рекордна финансова загуба | StandartNews.com

Държавният руски енергиен гигант "Газпром" обяви планове за продажба на ваканционни курорти, след като регистрира първа годишна загуба от почти половин век, предаде Ройтерс.

Контролираната от Кремъл компания, която разполага с едни от най-големите резерви от газ в света, е регистрирала нетна загуба от почти 7 милиарда долара за 2023 г., след като продажбите на доходоносните европейски пазари спаднаха рязко заради разрив в отношенията между Запада и Русия.

"Газпром" съобщи днес, че е пуснал 14 хотела и курорта за продажба, включително хотел "Мариот Цахкадзор" в арменската Долина на цветята.

"Газпром" обяви през май продажбата на няколко хотела, включително "Импириъл Парк хотел енд СПА" в района на Москва, след като реши да премести централата си от Москва в бизнес центъра "Лахта" в Санкт Петербург през 2021 г.

Малко вероятно е продажбите да компенсират значителните загуби на "Газпром". Вестник "Ведомости" оценява "Импириъл хотел" на до 69,5 милиона долара.

"Газпром" се подготвя за потенциална загуба на европейския газов пазар, след като споразумението с Украйна за транзита на руски газ за ЕС изтича в края на годината. Украйна обяви неотдавна, че не иска да преговаря за удължаване на сделката с Русия.

Русия загуби най-доходоносния си газов пазар - Европа - след началото на войната срещу Украйна. Ако през 2021 г. "Газпром" е продал в чужбина 185 милиарда кубически метра газ, то през 2023 г. - само 69 ​​милиарда.

В момента Русия изнася своя природен газ за Европа по два маршрута: по тръбопровода "Дружба", който преминава през Украйна, и тръбопровода "Турски поток" за Турция, който минава по дъното на Черно море. ЕС планира да се откаже напълно от руския газ до 2027 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай