Коварен избор удря плановете на България за влизане в еврозоната

Проблемът е, че това се случва по време на избори, предупреди икономист

Коварен избор удря плановете на България за влизане в еврозоната | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Страната ни е изправена пред два трудни избора при съставянето на бюджета за 2025 г. - или по-голям дефицит, или повишаване на данъците. Това предупреди пред БНР Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Той призна, че би предпочел да се отиде към завишен дефицит.

"Дългосрочното натрупване на структурни дефицити води до повишаване на дълговото бреме, но ако веднъж или два пъти се случи да сме над трите процента, не е толкова страшно, особено при наличието на идея как да бъде консолидиран този бюджет", обясни Панчев и припомни, че по правило бюджетът трябва да бъде представен до края на октомври.

"Проблемът е, че това се случва по време на избори. Служебният финансов министър няма нужната политическа подкрепа да предложи бюджет с определени елементи, които са непопулярни", подчерта икономистът.

Фокусът върху еврозоната остана в миналото, отбеляза още той. "Не изпълняваме критерия за инфлация. Ако се окаже, че имаме и дефицит над 3%, това ще означава, че не изпълняваме и втори критерий. В този смисъл се отдалечаваме от влизането в еврозоната. Прозорецът, в който можеше да се влезе, почти се е затворил. Но не смятам, че е такъв приоритет да се случи точно сега", каза Стоян Панчев.

Доходите в България растат, но през последните три години имаше висока инфлация и някои работещи българи са обеднели в реално изражение, т.е. заплатите им са се повишили с по-малко от 30%, колкото е ръстът на инфлацията.

Панчев посочи кои от грешките, допуснати при изготвянето на бюджета за 2024 г., не трябва да бъдат повтаряни при съставянето на този за следващата година.

"Неправилна е общата философия, че трябва задължително точно сега да бързаме да изпълним критерия за трите процента дефицит. Твърде бързото увеличаване на минималната работна заплата е по-добре да бъде заменено с друг тип социални мерки. Изключенията за определен тип бизнеси, които плащат по-ниско ДДС, трябва бъдат премахнати", разкри той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай