Колко сериозно е нашествието на украински яйца? Проговори птицевъд

Украинските яйца в България обаче са се увеличили като бройка с 600%

Колко сериозно е нашествието на украински яйца? Проговори птицевъд | StandartNews.com

Близо 10% от яйцата в търговската мрежа у нас идват от Украйна. Българското производство задоволява нуждите от яйца - както за търговия, така и за индустрия. Това съобщи пред БНТ Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Думите му до голяма степен опровергават лансираното от непрофесионалисти мнение, че пазарът ни е залят с украински яйца.

Гълъбов посочи, че българските яйца са предназначени за вътрешно потребление, като в момента изнасяме 10% от родното производство. В момента България отбелязва най-ниската цена на яйцата спрямо средното за Европейския съюз, отбеляза той.

Според него украинските яйца в България обаче са се увеличили като бройка с 600%.

Гълъбов увери, че качеството на украинските яйца е безопасно, но въпросът е защо има различни стандарти за производство. Украинските яйца подбиват цените на пазара с около 10-15%, изтъкна той.

Към момента птицевъдството не отчита изкупни цени и птицевъдите имат лесен и бърз достъп до пазара, каза още той. България се намира в едно добро положение в производството на яйца, уточни Гълъбов.

Отчете, че преди войната украински яйца рядко се виждаха в целия ЕС, но тамошните производители търсят всякакви възможности да реализират продукцията си.

В заключение Гълъбов увери, че има достатъчно яйца в България и пазарът ще остане спокоен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай