Икономист посочи най-големия проблем с работната ръка в България

Освен че трудът поскъпва, в следващите 10-12 години работната сила ще намалее с над 400 хиляди души

Икономист посочи най-големия проблем с работната ръка в България | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Работната ръка в България поскъпва и страната ни вече се нарежда на второ място в Европейския съюз по темп на нарастване. В същото време кадрите у нас намаляват и това създава уникални предизвикателства пред бизнеса.

„Освен че трудът поскъпва, в следващите 10-12 години работната сила ще намалее с над 400 хиляди души. Не само частният, но и публичният сектор ще трябва да се научи да работи с по-малко хора, използвайки технологии. За да можеш да плащаш и да мотивираш кадърните, трябва първо да реформираш системата. Тоест, хора с висше образование да не попълват бланки на ръка и да приемат папки на опашки, а да се занимават с труд, който изисква това образование.” Това обясни пред Нова телевизия Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Данните на Евростат за второто тримесечие на 2024 г. показват, че най-голямо нарастване на разходите за почасово заплащане има в Хърватия – 17,6 на сто. България е с 15,4%, а Румъния - 15 на сто.

„Статистиката сочи, че общият пазар на труда в Европа работи. Цяла Източна Европа, без Словения, отчита изключително бърз ръст. Той е два пъти над средния за ЕС. За последните 6 години у нас има удвояване на заплатите. Въпросът отново е в ниската стартова база дори след тези промени”, коментира Богданов.

Тук е голямото предизвикателство пред българския бизнес. Той е изправен пред няколко неща. Освен че поскъпва трудът, работната ръка намалява. 25% от заетите са над 55 години. За първи път в историята тези, които са над 55 години на работа, са повече от тези, които работят и са до 35 години. И това продължава да се влошава.

Става все по-малко работната сила в България, по-стара и по-скъпа. А и качеството на образованието не е толкова добро. Така че как българският бизнес да расте и да се развива, ако има натиск - намаляват младите хора, образованите и евтините. В същото време трябва да имаш повече производителност, повече технологии, повече инвестиции, които да могат с по-малко труд да произвеждат стойност, посочи Лъчезар Богданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Валентина Бянова
преди 12 часа

Млади кадърни, образовани хора има....некадърни са тези, които ги интервюират за работа...прости, връзкари и ги е страх от кадърни хора,за да не им заемат местата

Откажи
Българин
преди 2 часа

Някои хубавци се изказват ,че инвеститорите бягали защото вдигали минималната заплата.Тези тъпани да започнат да работят на ангария,че да може да разберат как се живее със 700лв,защото реално чове получава толкова от минималната заплата

Откажи