Експерт алармира! Ето каква беда ще ни сполети с пълното влизане в Шенген

В бюрата по труда има почти постоянна бройка от 150 000 до 165 000 и голяма част от тях са трайно безработни и с ниска квалификация

Експерт алармира! Ето каква беда ще ни сполети с пълното влизане в Шенген | StandartNews.com

Източник: НоваНюз, архив

При пълното ни влизане в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в Евросъюза. Предупреждението отправи в интервю за БНР Георги Първанов, член на Управителния съвет на Българската конфедерация по заетостта.

Бизнесът у нас настоява за внос на работници, а се оказва, че 40% от тях напускат страната, за да работят за повече пари в страни от ЕС, твърдят от бизнеса.

Първанов коментира, че действително има случаи, но с нашето влизане в Шенген те могат да зачестят.

"Нашите наблюдения не са толкова много. Към момента дадените разрешителните за всички видове заетост за хора от трети страни е надвишил броят от миналата година – 24 000. А досега, за 2024 г., сме на 27 000 и ще свършим годината със 35 000 до 40 000 разрешителни, което е огромен ръст за последните години. Ако 40% напускат страната, е голям проблем. Има единични случаи, странно е, че напускат към страни като Малта и др., които не са с най-високия стандарт. С приемането ни в сухопътния Шенген броят може да се увеличи", обясни представителят на Конфедерацията по заетостта.

Той посочи, че в бюрата по труда има почти постоянна бройка от 150 000 до 165 000 и голяма част от тях са трайно безработни и с ниска квалификация.

"Това, което предлагат бюрата не отговаря на нуждите на бизнеса. В момента се вкарват работници от трети страни като складови работници, общи работници, почистващ персонал. Лека полека и в хотели и ресторанти, помощник-готвачи и т. нат. влизат и техници. Вероятно ще внасяме инженерни кадри, защото има недостиг", каза Първанов.

Той препоръча да се погледне "голямата картина": "Трябва да видим ръстът на заплатата, в момента 2300 лв. средна заплата, расте, за София е над 3000 лв., защото до догодина, две и аутсорсингът няма да е рентабилен в България и трябва да привличаме работодатели, които търсят висококвалифицирани кадри."

Първанов обясни, че при предишния режим Шенген е ограничавал работниците от трети страни и дори е било трудно да се преместят на друг обект при същия работодател. Сега могат лесно да напуснат България със самолет, а когато изцяло влезем в Шенген могат и по сухопътен път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай