Атанас Пеканов алармира! Каква тесла се задава с еврофондовете

При нас данъците са ниски и има възможност те да се повишат в някои сектори

Атанас Пеканов алармира! Каква тесла се задава с еврофондовете | StandartNews.com

Източник: бТВ

Търпението на европейските институции към България е изчерпано заради проблема с Плана за възстановяване и устойчивост, а това ще доведе до трайни вреди за страната ни по отношение на отпускането и усвояването на европейски фондове. Това предупреди в интервю за бТВ бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

Планът за възстановяване е такъв, какъвто е - това са нещата, които България трябва да прави. Имаме програма от закони и за модернизация. Сега явно се отказваме от парите по ПВУ, защото трябва да променим закони, обясни Пеканов.

Според него едно заседание на Народното събрание, каквото някои планират да свикат, няма да спаси втория транш по ПВУ, защото трябва да се приемат пет неща - три по върховенство на закона и отделно по пътната карта за бъдещето на въглищните електроцентрали.

"Преди години имаше огромен протест пред Министерския съвет заради въглищните централи. Тогава се разбрахме затварянето да е през 2038 г. по силата на пътна карта", припомни той. Обясни, че се отказваме от парите от ЕС, за да плащаме и да продължим да плащаме на въглищните централи и едновременно с това да плащаме за по-скъп ток.

Не се движим правилно, каза още Пеканов. Добави, че социалните разходи са нараствали през последните години. При нас данъците са ниски и има възможност те да се повишат в някои сектори, каза още той.

"Имаме голяма дупка в бюджета от 18 млрд. лв. Това се случи заради разходите, които бяха вдигнати много през последните години. Бяха намалени капиталовите разходи - като за болници и ремонт на инфраструктура, а се увеличиха тези за социалните разходи", посочи бившият вицепремиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Protuncho
преди 10 часа

Ако не сте разбрали ЕС действа на принципа моркова и тоягата. Тоест ето Ви едни пари за реформи.Ако не направите реформите в срок, парите отиват за Украйна. И ако много ги забавите почват глобите, като парите пак отиват за Украйна. Успех на всички червени мозъчни "капацитети"

Откажи
Gena
преди 7 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи