Ще плащаме ли повече за почивки? Ето какво казват хотелиерите

Промени в цените на хотелиерските услуги не се очкват до края на календарната година

Ще плащаме ли повече за почивки? Ето какво казват хотелиерите | StandartNews.com

Промени в цените на хотелиерските услуги не се очкват до края на календарната година. Обектите, които все пак решат да ги повишат, няма да го направят с повече от 10%.

Направено е националното допитване от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели към края на първото полугодие. От него става явно, че хотелиерите не се надяват на подобрениена в бизнес средата.

Основните проблеми, които посочват са най-вече липсата на персонал. 70% от участниците в допитването го поставят като основен проблем. Малко над 1/5 от хотелиерите отговарят, че най-голямото предизвикателство пред техния бизнес е ръстът на разходите, а 10% са отговорили че проблем е спадът на туристите от традиционния за конкретния хотел пазар, посочи Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

"Въпреки че разчитат на вноса на персонал, хотелиерите все по-малко виждат това решение като устойчиво. Интересното е, че спрямо миналата година се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да заложат на студенти и ученици в горните класове  - със стажове, различни програми за заетост, т.е. един поглед, който е свързан и с развитието на собствени кадри", обясни той. 

Увеличението на цените в хотелите се движи около инфлацията, а приходите ако изобщо се движдат, са с малко над годишната инфлация за България. Очаква се повишение и в заплатите и осигуровките на персонала, но това се случва с бавни и плавни темпове. Рентабилността в хотелския бизнес се свива, посочи още Георги Дучев.

"Шансове за успех, и евентуално за просперитет ще имат тези, които са гъвкави и могат да реагират на бързо променящите се условия", поясни той. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай