Топ прокурор проговори за кандидатурата на Сарафов. Важно уточнение

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура

Топ прокурор проговори за кандидатурата на Сарафов. Важно уточнение | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия, архив

Не е проблем това, че има една номинация за главен прокурор, защото е законно. Това заяви в интервю за БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България. Той подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на обвинител номер едно и следят "всички процеси отблизо".

"Трябва да гледаме това, което е законно. При различни избори е имало отново само една кандидатура, но когато това е касаело съда, никой не е поставял толкова остро този проблем. Би била нелепа ситуацията да има фиктивни кандидатури, едва ли някой би имал интерес от подобно нещо. Фактът, че имаме една кандидатура, не е проблем. Въпросът е, че трябва да бъде избран достоен кандидат, който да оглави прокуратурата", посочи Николов.

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура, категоричен бе той.

"Ще ми се дебатът да бъде професионален, а не на полето на някакви клюки, интриги и внушения, каквито сме наблюдавали в годините назад", каза шефът на прокурорската асоциация.

Владимир Николов изказа мнение, че казусите с "Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления: "Ние категорично смятаме, че те нямат място в съдебната система, а трябва да бъдат проведени разследвания и трябва да бъде изчистено името на институциите. Всички хора, които са замесени и имат някакви зависимости, не следва въобще да работят в съдебната система и в прокуратурата. Но нека това стане по съответния ред - когато имаме факти, да ги коментираме, а не да коментираме внушения."

Корупцията е в политиката, в изпълнителната власт, изтъкна Николов и коментира: "Тези кръгове се опитват по всякакъв начин да влияят и да не допускат правоохранителните органи да си свършат работата. Няма невинни в тази ситуация, но всеки трябва да поеме своята отговорност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Ема
преди 1 ден

Защо да не е важно, че има само една кандидатура? Важно е!!! Имаш избор!!!

Откажи