Сарафов остава единствена номинация за нов главен прокурор

Номинацията на Сарафов дойде на последното възможно заседание на Пленума на ВСС

Сарафов остава единствена номинация за нов главен прокурор | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов е единствена кандидатура за нов главен прокурор. Той е номиниран от Прокурорската колегия от нейните членове Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнякова.

Номинацията на Сарафов дойде на последното възможно заседание на Пленума на ВСС, на което можеха да се предлагат кандидати. За да стане следващият обвинител номер едно, са нужни поне 13 гласа "за" в колегията.

Сарафов зае временно поста в средата на миналата година, когато мандатът на Иван Гешев беше прекратен предсрочно.

Кой е Борислав Сарафов?

Той е български юрист, директор на Националната следствена служба от 18 декември 2017 г., и.ф. главен прокурор на Република България от 16 юни 2023 г.

Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София. През 1987 година завършва 27 езикова гимназия "Акад. Георги Караславов" в София. След това, през 1994 година, получава диплома по право и "Охрана на обществения ред и престъпността" от Висшия институт на МВР.

Става инспектор по режимно-административната дейност в Главно управление на местата за лишаване от свобода. Остава на тази позиция до 26 януари 1996 г., когато става следовател в Софийската окръжна следствена служба. От 2001 г. е заместник-районен прокурор в Районната прокуратура в Сливница. В периода 1 юни 2001–5 ноември 2006 г. е прокурор в Софийска окръжна прокуратура. Говори отличен руски език. Учил е немски и английски език.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай