Румен Гайтански се изплъзна от ареста срещу четвърт милион (ОБНОВЕНА)

Вече не може да повлияе на разследването, тъй като значителна част от свидетелите вече са разпитани

Румен Гайтански се изплъзна от ареста срещу четвърт милион (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Градският съд в София определи парична гаранция в размер на 250 000 лв. за Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, обвинен по разследването за отпуснат кредит от Българската банка за развитие.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест, но прокуратурата вече обяви, че е приела новата мярка.

Молбата на Румен Гайтански за изменение на наложения му постоянен арест в по-лека мярка представи адвокатът му Галя Гълъбова, която пледира за налагане на парична гаранция. Прокуратурата се присъедини към искането на защитата. Прокурор Марина Ненкова каза: "Обстоятелствата, които наложиха изменението на мярката, са здравословното състояние на обвиняемия, което, въпреки положените усилия и лечението, което му се провежда в условията на ареста, не се подобрява. Обвиняемият трябва да се лекува. Следващо място е, че той съдейства на разследването като е  разпитан в качеството на обвиняем и е дал обяснения."

Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит за над 148 милиона лева. Гайтански беше задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда.

По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев и Иван Георгиев - представител на фирмата, получила кредита. Мавродиев е обявен за национално издирване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай