Край! Конституционният съд се произнесе за Атанасова и Белазелков

Определи колко дълъг е мандатът им

Край! Конституционният съд се произнесе за Атанасова и Белазелков | StandartNews.com

Конституционният съд се произнесе с решение за избора и мандата на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. От него става ясно, че мандатът на двамата няма да е 9 години, а по-кратък, малко под 7 години. В същото време съдиите са отхвърлили искането на президента и народни представители да обявят за противоконституционна цялата процедура по избора. Атанасова и Белазелков не са участвали в гласуването.  

Ето какво гласи решението на КС

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №3/2024 г., с което обяви за противоконституционни Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г. в частта „на мястото на Гроздан Николов Илиев за срок от 9 години" и Рeшeние зa избиране на съдия в Конституционния съд на Република България, пpиeто oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г.  в частта „на мястото на Анастас Василев Анастасов за срок от 9 години".

Искането за установяване на противоконституционност на peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи 2024 г.  е отхвърлено в останалата му част. Решението e прието единодушно с 10 гласа.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иванчо
преди 1 месец

Мафия безсмертная.

Откажи