Извънредно! Задържаха пазителя на най-мръсните тайни

Рекетьорът на известните пробил фирма на Алексей Петров

Извънредно! Задържаха пазителя на най-мръсните тайни | StandartNews.com

Един от най-големите хакери у нас бе задържан. 21-годишният Теодор Илиев, познат като "Емил Кюлев", е в ареста, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

ВИЖ ОЩЕ: Първа снимка от ареста на най-страшния хакер. Хвали Путин

Младежът, пробивал банки, държавни институции и фирми, е известен с това, че е пробил и едно от дружествата на разстреляния на Витоша бизнесмен Алексей Петров. БЛИЦ съобщи, че много известни българи са ставали жертва на рекет от страна на „Емил Кюлев”.

От прокуратурата поясниха, че „Емил Кюлев” е привлечен като обвиняем и задържа за срок до 72 часа във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и други.

Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от м. март 2020 г. до м. януари 2024 г.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната.

В хода на операция е установен и задържан – Теодор Илиев, представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи.

Спрямо Теодор Илиев са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника.

Извършени са разпити на свидетели.

Действията по разследване на престъпната дейност на продължават.

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кой е Теодор Илиев? През 2020 г. той твърдеше, че разполага с източени данни от МВР, Софийски Районен съд, Прокуратура на Р България, Народно събрание, „Български пощи“, Комисия по хазарта, национални медии и редица частни фирми.

Авторът на престъплението предложи и достъп до данните срещу заплащане и съобщи, че приема плащания в криптовалута. Хакерът, който ползва името на застреляния преди години банкер Емил Кюлев обяви, че е използвал личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити.

Стана ясно също, че е изнудвал и влиятелни бизнесмени. Прави неуспешен опит да изнудва публично Алексей Петров.

В собствен сайт, където бяха качени файловете от базата данни и тарифите за тях, хакерът публикува записи от телефонни разговори с Петров.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай