Горещо от прокуратурата за кредита. Лоша новина за Вълка и Мавродиев

Говорят заместник градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев

Горещо от прокуратурата за кредита. Лоша новина за Вълка и Мавродиев | StandartNews.com

От прокуратурата представят допълнителна информация относно разследването във връзка с отпуснат кредит от Българската банка за развитие. Пред журналисти говорят заместник градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев.

"Обвиняемите лица към момента - това е бившият директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и един представител на дружеството, който реално е бил представител на дружеството, усвоило кредита. Последните двама са привлечени като обвиняеми в качеството си на съучастници - единият помагач, а другият подбудител. За Стоян Мавродиев обвинението е за извършител", заяви заместник градският прокурор Деян Захариев, цитиран от БНТ.

Все още обвиненията не са предявени задочно, защото трябва да бъде изпълнена законова процедура за щателно издирване на лицата. Единствено е задържан към момента представителят на дружеството за 24 часа.

Деян Захариев разясни, че анализ на доказателствата наблюдаващият прокурор е съгласувал постановление за привличане на обвиняеми по отношение на три лица. Предвижда се лишаване на свобода от 10 до 20 години.

"Конфискация на част или цялото имущество. Дори и към настоящия момент продължават да се събират доказателства. Следва да се анализира дали има и съпричастност към присвояването и от други длъжностни лица от ББП", уточни заместник градският прокурор Деян Захариев.

Това ще бъде преценено на по-късен етап след анализ на всички доказателства. Той уточни, че не е изключено с напредването на разследването да се съберат доказателства и да се повдигнат още обвинения за "пране на пари".

Делото е образувано през октомври, 2022 година по повод сигнал за отпуснатия кредит. Водено е разследване за престъпление по член 282 от НК. Първоначално то е водено от главна дирекция "Борба с организираната престъпност". По-късно разследването е разпределено към следовател към СГП. С постановление от 5 май 2023 разследването е прекратено, "тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба". То е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. Констатирани са обаче пропуски и непълнота по фактите в случая.

"Тъй като не са били изследвани връзките между дружествата, които по някакъв начин са били свързани с този кредит", поясни Десислава Петрова.

С тези мотиви и постановление от 20 януари 2024 постановлението на Софийска градска прокуратура е било отменено и делото е върнато на наблюдаващия прокурор. Така то отново влиза в активна фаза, като дори са разпитани свидетели пред съдия. Изискана е допълнителна документация от ББР, ДАНС.

"С общо 26 броя разрешения СГС разреши да бъдат проведени тези действия, които бяха проведени през вчерашния ден".

Иззети са предимно документи. Днес наблюдаващият прокурор привлече като обвиняеми за длъжностно усвояване в особено големи размери. Десислава Петрова призова за ненамеса в работата им.

"Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг, натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения, да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай