Гайтански проговори! Но съдът взе тежкото решение

Какво отсякоха магистратите

Гайтански проговори! Но съдът взе тежкото решение | StandartNews.com

Съдът взе суровото решение за Румен Гайтански.

Бизнесменът остава за постоянно в ареста, реши Софийският апелативен съд. Той е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

Гайтански бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда. Преди дни, на първа инстанция, Софийският градски съд отказа да го пусне на свобода.

По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита.

Софийската градска прокуратура днес отново настоя съдът да наложи мярка "задържане под стража" на Гайтански. Според държавното обвинение анализът на документите събрани по делото показва фиктивно обезпечаване на кредита и има опасност Гайтански да окаже натиск ако излезе на свобода и да бъдат унищожени доказателства по делото.

В двучасовите си защитни речи адвокатите на Гайтански казаха, че не искат абсолютно никаква мярка за неотклонение, а пълното освобождаване на бизнесмена. Според тях не са представени никакви доказателства за участие в престъпление.

Адвокат Красимир Донков представи списък с документи, които показват размера на платени данъци на стойност 88 милиона лева на свързани с обвиняемия фирми.

Обвинението е тенденциозно за политически цели и няма да издържи в съда, посочи още един от адвокатите му.

Пред съда Румен Гайтански заяви, че процесът срещу него е скалъпен и допълни, че никога не е искал кредит и не познава никого от ръководството на ББР.

За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда от 10 до 20 г. затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай