Арестуваха диригент, въртял страшни финансови схеми

Левон Манукян е задържан за 72 часа при акция на пловдивската икономическа полиция

Арестуваха диригент, въртял страшни финансови схеми | StandartNews.com

Директорът на разградската филхармония - диригентът Левон Манукян, е арестуван за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Той е задържан за 72 часа при акция на пловдивската икономическа полиция, докато се среща със своите съучастници в схема за усвояване на суми чрез фиктивни договори с музиканти.

Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души Борис Чилов, Петко Писков и Атанас Георгиев.

Според прокуратурата Левон Манукян е назначил близо 60 нови служители към филхармониите в Разград със значително завишени възнаграждения. Така разходите за заплати от 150 000 лева на месец са набъбнали до 1 700 000 лева.

Хората са били задължени да връщат парите на приближен до диригента, а като бонус за себе си задържали социалните осигуровки.

Манукян и още един мъж са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, извършено през месец септември.
Други двама души са с обвинения за пране на пари.

Спрямо единия – Атанас Георгиев, каскадьор, е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Именно той е бил важно звено в схемата за пране на пари и длъжностно присвояване, стана ясно в съдебната зала, където Окръжният съд разгледа мярката му за неотклонение. 

Обвинението гласи, че може да получи от 1 до 8 години, както и глоба в размер от 5000 до 20 000 лв.

Другият задържан - Борис Чилов, е пуснат под гаранция от 3000 лева.

Със заповед на министъра на културата от днес Левон Манукян е освободен от длъжността, а инспекторът към министерството започва също така разследване за злоупотреби.

Днес съдът в Пловдив оставя в ареста един от сочените за съучастници на вече бившия директор на разградската филхармония.

Манукян е диригент и на новосформирания Хор на Софийския централен затвор. Бургазлията дори откри заедно с питомците си боксовия турнир зад решетките на 17 май.

„Искам да им помогна в затвора със занимания с сферата на изкуството. Тук се изненадах от присъствието на толкова много музикални таланти“, коментира тогава виртуозът за „Телеграф“.

Манукян, известен с мюзикълите „Мулен Руж“, „Брилянтин“ и „Мемфис, както и с изпълненията на Тони Димитрова и цяла плеяда наши и чуждестранни певци и музиканти.

Министерството на културата започва финансови проверки на всички второстепенни разпоредители с бюджетни средства в областта на сценичните изкуства.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай