3 години зад решетките за близнаците, укрили убийството в Цалапица

От него ще бъде приспаднато времето, в което близнаците са били в ареста

3 години зад решетките за близнаците, укрили убийството в Цалапица | StandartNews.com

Източник: БТА

Братята-близнаци Валентин и Борислав Динкови, обвинени в укривателство по случая с убийството на Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица, получиха присъди днес. Съдът в Пловдив им определи наказание от 3 години затвор при първоначален общ режим.

От него ще бъде приспаднато времето, в което близнаците са били в ареста, до този момент това е повече от година. До окончателното потвърждаване на присъдата братята Динкови остават с мярка "задържане под стража".

Така след поредица от съдебни заседания, близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха ефективни осъдителни присъди. Ако те бъдат потвърдени, все пак те ще лежат в затвора за по-малко от две години, тъй като те бяха задържани на 31 юли 2023 година. Двамата братя получиха присъда с обвинението "укривателство", въпреки че до последно роднините на убития Димитър Малинов настояваха това обвинение да бъде променено.

Веднага след края на съдебното заседание, майката на Митко - Атанаска Бакалова коментира решението на съда като подигравка: "На Митко животът три години ли… След три години дали ще се върне Митко… Едно съжалявам, дали ще върне Митко да отидат на гроба му да им покажат снимките. Какво представлява Митко, когато го изравят те, изобщо не са осъзнали какво са направили - толкова ли струва един човешки живот - три години."

Прокуратурата настояваше за максималното наказание от пет години. След като се запознае с мотивите на съда наблюдаващият прокурор по делото най-вероятно ще оспорва тази присъда. Адвокатката на двамата братя смята, че присъдата е максимално завишена.

Делото отново протече под напрежение днес. В последните си думи пред съдебния състав Валентин и Борислав казаха, че съжаляват и че осъзнават вината си, както и грешката, която са допуснали. Споменаха, че са се поддали на натиск, който им е оказвал обвиненият за убийството Рангел Бизюрев. Това бяха техните последни думи, но те отказаха да дадат допълнителни обяснения и всъщност съдията прочете първоначалните им обяснения още в досъдебното производство.

Към събраните до момента доказателства беше приобщен и запис от телефонен разговор, който е бил направен от Валентин с друг телефон, докато той разговаря с основния обвиняем за престъплението Рангел Бизюрев. Според прокуратурата и двамата братя са обществено опасни, затова може би и всъщност те остават в ареста, докато и двете страни решат дали да обжалват съдебното решение.

"Действително, ако по делото за убийството възникнат доказателства, които не са били ясни към настоящия момент на постановяване на присъдата на настоящето наказателно производство пред Районния съд, то компетентната прокуратура би могла да поиска възобновяване, ако е влезнало в сила в пледоарията си изразих мнение, че не виждам никакви смекчаващи отговорността обстоятелства, дори и ниската им възраст също не намирам за такава", каза Димитър Костов – прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Вичо
преди 8 часа

За убийство на куче 🐕 се дават три години.

Откажи
Фройд
преди 4 часа

Дебили с ангелски физиономии

Откажи