Звучният шамар на суверена

ДПС начело с Делян Пеевски отбеляза победа на нормалността над черния политически пиар

Звучният шамар на суверена | StandartNews.com

Източник: БТА

„Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време“.

Прав е бил американският президент Ейбрахам Линкълн. И днес преструващите се на евроатлантици „умни и красиви“ ПП-ДБ разбират най-силно какво означават думите му. Два дни след вота 2 в 1 на 9 юни е ясно едно – най-големите губещи са „спасителите“ от жълтопаветния протестариат. Създадена като политически стартъп от бизнесмена олигарх Иво Прокопиев с единствената цел да овладеят властови и финансов държавен ресурс, днес коалицията ПП-ДБ достигна до естественото си развитие. За една година загуби близо 50% от подкрепата на суверена. Защо?

Защото никой не обича да бъде лъган – нагло, безочливо и безсрамно. Лидерите на олигархичната коалиция 3 години сменяха партийната боя, ориентацията си и приоритети си. Сменяха врагове и партньори, обещания и цели и най-важното – не изпълниха нито едно от нещата, за които говореха. Докато по време на тяхното управление хората заживяха все по-зле, инфлацията растеше, показателите за Шенген и Еврозоната отиваха към дъното. И колкото и да се опитваха да хипнотизират народа, че усещането му за безпрецедентна криза не е вярно, тази последна тяхна лъжа не успя да хване вяра. И суверенът ги наказа.

На другият полюс е ДПС, начело с Делян Пеевски. За последните 10 месеца младият лидер на движението показа политическото мъжество – и в парламента и сред хората. Не заложи на черен пиар и грозни политически закани, а на кампания сред хората и най-вече – чуваемост за проблемите им. А те пък показаха, че вярват на политика и заявените от него приоритети и превърнаха с гласа си ДПС в единствената печеливша партия на тези избори. Партия, която не просто увеличава влиянието си в парламента с близо 10 депутата, а и е единствената, която реално качва подкрепата си с близо 20 000 гласа. В сравнение с ДПС коалицията ПП-ДБ е загубила над 300 000 гласа от миналите парламентарни избори на 2 април 2023 г. 

А това е победа. Победа на нормалността над черните кампании и задкулисните номера. Победа на реалния евроатлантизъм и държавническо мислене над фалшивите маски на про-европейци на ПП-ДБ. Победа на реалната грижа за хората и решаването на проблемите сега и веднага над голите обещания и стъкмистиката, зад която Кирил, Асен и Христо криеха политическите си неуспехи.

Защото в последните 10 месеца управлението на държавата се крепеше именно на политическата далновидност на Пеевски и умението му да е медиатор в сложни политически конфигурации, но и да заема и отстоява категорично политическата си позиция за евроатлантическа насоченост на страната и пълно прочистване на руското влияние у нас. 

Точно затова лидерът на ДПС получава все по-широка обществена и политическа подкрепа. Заради ясното си говорене и последователна позиция. Междувременно Пеевски се налагаше да бъде и медиатор в сложните некоалиционни отношения, които ПП-ДБ имаше с партньорите си в „сглобката“ в лицето на ГЕРБ-СДС. С помощта на лидера на ДПС много от значимите теми като съдебна реформа и конституционни промени стигнаха до пленарната зала на 49-тото Народно събрание.

Пеевски успя да покаже публично какво означава да се работи в полза на хората. Така само в рамките на късия живот на 49-тото НС той успя да се превърне във водещата фигура и за решаването на редица социални и обществени проблеми, пред които другите (от редиците на управляващите) се гънеха без успех. От решаването на проблемите на енергетици и земеделци до пенсионните промени – Пеевски и воденото от него ДПС бяха в основата на всяко едно работещо решение на 49-тото НС.

Затова днес хората категорично казаха на кого имат доверие – на Делян Пеевски, който очевидно няма проблем да назовава нещата с истинските им имена и да говори открито за всичко, случвало се по кабинетите на властта и какво трябва или не трябва да се случи. Човекът, който знае много добре как функционира държавата и още по- важно – как да функционира в полза на хората. И резултатът от всичко това се видя на последните избори. А оставката на Христо Иванов е най-малкото последствие, което трябва да се понесе за провала на упражнявания от целия управленски елит на ПП-ДБ черен политически пиар. Помним истеричния призив на Иванов „Нито глас за Пеевски“, който днес, на фона на изборните резултати, звучи почти комично. А ПП-ДБ и Христо Иванов го разбраха, но по трудния начин. Защото за една политическа формация няма по-звучен шамар от този, който може да ти удари суверенът. И който не го е разбрал, винаги е отпадал от дневния ред на обществото.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай