За ваксините! Борисов скръцна със зъби на Брюксел

Надявам се комисията да действа по-строго, каза премиерът заради недоставените ваксини

За ваксините! Борисов скръцна със зъби на Брюксел | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов скръцна със зъби на Европейската комисия заради недоставените от АстраЗенеса ваксини за България. Скандалът тече от снощи, когато стана ясно, че министър Костадин Ангелов е изпратил гневно писмо на фирмата, в което изказва възмущението на България от неизпълнения договор и настоява 52 000 дози да са у нас още днес. От компанията обаче пратили „любезно писмо” с оправдания. Камионът с ваксините ще тръгне утре и ще е у нас в събота.

ВИЖ ОЩЕ: Министерски гняв срещу АстраЗенека

Борисов, който е на инспекция в Панагюрище, обяви, че ще постави въпроса довечера, когато има онлайн Европейски съвет. Доста държави вече били недоволни, защото ЕК дава парите на време, а  компаниите със закъсненията си поставят под риск ваксинационните им планове. Борисов е категоричен, че компаниите трябва да спазват договорите и да изпратят ваксините.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал. МЗ нападна Астра Зенека

По същото време на редовния брифинг на щаба, министър Ангелов обясни, че България е потърпевш. Договорите са подписани от Европейската комисия и тя трябва също да търси сметка от компаниите за неизпълнението им.

ВИЖ ОЩЕ: От Астра Зенека отговарят: Работим неуморно

Снощи бях готов да пратя самолет за ваксините, ако можеха да ги осигурят, каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: И Захариева настъпи АстраЗенека

"Ние бяхме надлежни платци, плащахме солидарно и  очакваме да получим ваксините", каза Борисов. Той  поясни, че и външните министри могат да се включат на срещата на евролидерите. Те ще обсъждат въвеждането на т.нар. "електронен паспорт" или "зелен електронен коридор" за тези, които са с антитела или ваксинирани, за да не им се правят PCR-и или да се поставят под карантина.

"Надявам се комисията да действа по-строго", каза Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: ВМА временно спира зелените коридори. Няма ваксини

Заедно с него в Панагюрище са вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-регионалният министър Николай Нанков.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за отпуснатите около 2,6 млн. лева за укрепването на река Луда Яна. Борисов пък напомни, че са дали и пари за залата, която вече е изградена.

След това посетиха язовира до Панагюрище, който също се укрепвал и ремонтира, като захранва с питейна вода около 40-50 000 човека. Досега общината се захранвала със сондажни кладенци.

Нанков на свой ред поясни, че в момента се правят 2 язовира, като предстои поне още 4-5 язовира да се ремонтират в следващите години. Кметът доложи, че няма градина или школо, което да не е санирано, имали и модерна болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай