Влиятелен австрийски политик със знаково изказване за Пеевски

Радев активно работи с открити и прикрити проруски партии и организации, каза Гюнтер Фелинген

Влиятелен австрийски политик със знаково изказване за Пеевски | StandartNews.com

Известният австрийски политик и икономист Гюнтер Фелингер, който е и председател на Австрийския комитет за разширяване на НАТО, отправи сериозни предупреждения за политическата ситуация в България, пише Фактор.бг.

В своя публикация в Х Фелингер изрази дълбока загриженост за нарастващата конституционна криза в страната, свързана с действията на президента Румен Радев, който е обвиняван в проруски наклонности. Според него Радев прави опити да влияе върху изборния процес, което води до напрежение и поставя под съмнение демократичните устои на България.

Фелингер посочва, че "президентът Радев, известен с проруските си възгледи, активно работи с открити и прикрити проруски партии и организации".

Тези усилия, според него, застрашават евроатлантическите ценности на страната. В този контекст, Делян Пеевски, който според Фелингер се откроява като единственият български политик, който открито се противопоставя на президента, заема ключова роля.

"Пеевски защитава евроатлантическите принципи и се очертава като стратегически партньор на западните съюзи на България", заявява Фелингер.

Според него, в контраст с повечето български политически лидери, които остават мълчаливи, вероятно поради зависимости или компромати, свързани с руски финансирания, Пеевски е силен защитник на европейската ориентация на страната. Той отбелязва, че много лидери вероятно са "компрометирани след приемане на финансиране от Москва", което затруднява тяхната открита подкрепа за западните съюзи.

Пеевски като символ на стабилност

Фелингер подчертава, че Пеевски се откроява като основен защитник на стабилността в България, когато много от политическите фигури в страната избягват конфликта с проруските интереси. Той разглежда Пеевски като ключов партньор за стратегическите западни съюзи на България и важна фигура, която да съдейства за запазването на евроатлантическата посока на страната.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори в България са от критично значение, тъй като страната не успява да формира стабилно редовно правителство. Въпреки това, за Фелингер е от съществено значение България да запази и укрепи своите евроатлантически връзки. Той добавя: „Във връзка с моите политически ангажименти в момента се опитвам да помогна на България за приемането в Шенген. В същото време за мен е много важно България да подкрепи Австрия за членство в НАТО, за което аз силно се застъпвам."

Бъдещето на България и ролята на Пеевски

Фелингер ясно изразява подкрепата си за България и подчертава, че заради своята геополитическа локация страната играе стратегическа роля в стабилността на региона. Той насърчава западните съюзи да следят внимателно политическата ситуация в България и да подкрепят политическите фигури като Пеевски, които ясно защитават европейските ценности и се противопоставят на проруските влияния.

Фелингер вижда Делян Пеевски като стабилен съюзник на западните сили в България, докато политическото бъдеще на страната остава несигурно.

Гюнтер Фелингер не крие въодушевлението си от България. Австрийският предприемач често посещава страната. Често казва, че България е пример за подражание. Ангажира се  с помощ за приемането на България в Шенген. "Във връзка с моите политически ангажименти в момента се опитвам да помогна на България за приемането в Шенген. В същото време за мен е много важно България да подкрепи Австрия за членство в НАТО, за което аз силно се застъпвам".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Колио
преди 4 дни

Пеевски ще го призная за евроатлатик, когато развее многоцветния флаг на прайда в София! А този австриец явно си е "евроатлатик " по призвание! А както е казано: Като се харесат младите трябва да се вземат!

Откажи