Владимир Георгиев: Редовно правителство ще спре безвремието

Ако продължаваме по този начин, скоро тя ще се превърне в катастрофа

Владимир Георгиев: Редовно правителство ще спре безвремието | StandartNews.com

През последните 10 г. нищо не се направи по отношение на демографската криза. Ако продължаваме по този начин, скоро тя ще се превърне в катастрофа


Основните теми, които засягат хората при нашите срещи, са ниските доходи и липсата на инфраструктура, казва бившият кмет на Самоков Владимир Георгиев, който е водач на листата на "БСП - Обединена левица" в София - област

 

- Г-н Георгиев, как оценявате хода на кампанията за изборите на 27 октомври в качеството Ви на водач на листата на "БСП - Обединена левица" в София - област?

- Трудна кампания. На хората им е писнало от избори. За пореден път едни и същи кандидати, показали нежелание да загърбят противоречията и да работят в името на народа и страната, ги водят до урните. Всички се противопоставят и разединяват. Единствено  "БСП - Обединена левица" загърбиха противоречията, обединиха сили, лидерите направиха крачка назад като не са кандидати за народни представители. Те издигнаха нови и млади лица и показаха на всички, че верният път за България е обединение.

- Какво споделят хората с Вас по време на кампанията? Кои са най-често срещаните проблеми и оптимист ли сте, че в качеството Ви на бъдещ народен представител ще успеете да съдействате за бързото им разрешаване?

- Основните теми, които засягат хората, са ниските доходи и липсата на инфраструктура - здравна и транспортна. Факт е, че през последните 15 години в областта на здравеопазването почти нищо не се направи. Дори напротив - закриваха се болници в отдалечените райони. Има много малки населени места, в които няма аптеки, а какво остава за медицински центрове? Безспорно опитът, който имам от местната власт - като кмет и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България, ще ми бъде от изключителна полза при работата ми в парламента. Като кмет съм бил винаги близо до хората и добре познавам техните проблеми.

- Какво спешно трябва да се направи в града ви в навечерието на новия зимен сезон?

- За мен въпросът с алтернативните енергийни източници продължава да стои. Виждал съм в други държави, че се дава възможност на общините да правят енергийни дружества, което за мен е много добър вариант. Защото би ни дало по-голяма самостоятелност и финансови възможности и тук може да прелее и темата за децентрализацията, която ни е важна.

- Програмата на "БСП - Обединена левица" е обърната към социалната политика. Какви законодателни промени са необходими, за да имат хората в България по-добър живот?

- За мен един от основните приоритети и въпроси, по които трябва да се работи в началото на 51-вото Народно събрание, е приемането на законодателство в защита на хората с увреждания за гарантиране на правото на труд и достоен живот. Да бъде законово установена еднократна помощ от 100 лв. за Коледа за хора с увреждания, които получават помощ от Агенцията за социално подпомагане. В нашите сто решения сме заложили и въвеждане на необлагаем минимум в размер прага на бедност и замяна на плоския с прогресивен данък с цел намаляване на социалната диференциация. Наложително е спешното приемане на работещ закон за личния фалит, който реално да дава втори шанс и възможност на хората за отписване на задължения, както и приемането на нов Закон за несъстоятелността на юридическите лица с цел спиране на умишлените фалити.

- Няма държава, която се е опазила от корупция. Но как би могъл да се засили контролът от страна на отделните власти, за да бъде тя намалена до минимум?

- Публичност, прозрачност и мандатност. Това е разковничеството за мен. Работещо МВР, без политическа намеса. Реформирана съдебна система с бързо и законосъобразнно правосъдие.

- Като бивш член на УС на НСОРБ какво ще предложите да залегне в бюджета за 2025 г. като финансови параметри?

- Средства за инфраструктура и проекти на общините. Средства за енергийна ефективност и саниране. Средства за ВиК проекти предвид водната криза и режим на водата на приблизително 2 000 000 българи. Първи стъпки към така чаканата от години децентрализация за общините.

- 2025 -а е обявена от Европейската комисия за Година, посветена на демографията. Решенията са сложни, дългосрочни и комплексни. Кои са предимствата в програмата на левицата в това отношение?

- През последните повече от десет години като че ли нищо не се направи по отношение на демографската криза. Ако продължаваме по този начин, скоро тя от криза, ще се превърне в катастрофа. БСП предложи еднократна финансова помощ за всяко второ и трето дете в размер не по-малък от 7 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането, а еднократната помощ за майка студентка, редовна форма на обучение - да е не по-малка от 10 минимални работни заплати. Мотивът ни беше именно задълбочаващата се демографска криза. Все пак финансовото състояние е една от причините, които посочват младите хора за отказа им да имат повече деца. Помощта, която предлагаме, е за всички семейства.

- Успокоиха ли се страстите в БСП след като Корнелия Нинова напусна председателския пост?

- Вижте, има нещо, което страничните от БСП наблюдатели, пък и медиите трудно си обясняват. Да не кажа, че въобще не могат да си обяснят и това е вътрешнопартийната дисциплина в нашата партия. Страсти винаги е имало и то много преди Корнелия Нинова въобще да бъде член на БСП. Но едно е важно и затова нашата партия оцелява през всичките тези над 130 години - социалистите имаме памет и отношение към партията си. За нас тя не е просто абревиатура и го доказваме всеки ден. В момента няма социалист, който да не работи в името на по-добрите резултати на тези избори. Сигурен съм в това.

- Какви качества трябва да притежава бъдещият лидер на социалистическата партия, за да обединява съмишлениците си?

- Очаквам бъдещият председател на БСП да бъде обединител и най-вече да е партиен човек.

- Защо страната ни трябва да има редовно правителство след изборите на 27 октомври и при какви обстоятелства в него би участвала лявата коалиция?

- Вече почти 4 години България стои буквално в политическа безтегловност. Важно е да има редовно правителство, за да приключи това безвремие, в което се намираме почти цял мандат. Реално в последните 4 години не се случва нищо съществено, не се изпълняват важни инфраструктурни проекти, не се провеждат важни реформи и т.н. Колкото до участието на "БСП - Обединена левица" в едно бъдещо управление, нека изчакаме резултатите от изборите и тогава ще говорим по този въпрос. Едно трябва да е сигурно, времето на едноличните решения в БСП приключи и всички бъдещи решения ще се взимат от колективните органи.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай