В нарушение на закона! Радев се отблагодари с пост на свой спонсор

Илия Христозов се радва на благоволението на президента

В нарушение на закона! Радев се отблагодари с пост на свой спонсор | StandartNews.com

Това се казва президентска благодарност. Румен Радев даде един от най-важните постове в държавата на свой човек – спонсор в кампанията му за държавен глава.  При това в нарушение на Закона за електронните съобщения –ЗЕС. Разкритието направи „Фактор”.

На 11 юли Радев е назначил за втори мандат като член на  Комисията за регулиране на съобщенията - КРС един от спонсорите в кампанията си за втори мандат - Илия Христозов, пише "Faktor.bg".

Според публикации в медиите от ноември 2021 година въз основа на официални данни от предизборната кампания за президент Христозов е най-големият дарител на Румен Радев.

Като член на КРС той е дал два пъти по 5000 лв. и два пъти по 650 лв. за преизбирането на Радев за втори мандат.

Щедрият дарител, преди да бъде назначен през юли 2019 година за член на КРС първи мандат, бе съветник по икономии и инвестиции на държавния глава.

Христозов и Радев са рамо до рамо от дълги години, още от ВВС. И той е завършил ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия, но като инженер по радиооборудване на летателни апарати. Завършил е и право, има магистратура по "Икономика на сигурността и отбраната" в УНСС. Започва кариерата си в авиационния полк в Безмер, но по-късно е служил на различни длъжности в базата в Граф Игнатиево. През 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на ВВС.

Указът на   президента за втори мандат на Христозов е под № 173 и е публикуван в „Държавен вестник“ на 16 юли. Той гласи следното:

„На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 22, ал. 5 от Закона за електронните съобщения

 

Постановявам:

Назначавам Илия Петров Христозов за член на Комисията за регулиране на съобщенията“.

 

 

Президентът обаче пропуска ал. 6, от член 22 на ЗЕС. Според нея председателят, заместник-председателят и членовете на комисията се определят след провеждането на открита и прозрачна процедура за подбор. До момента такава процедура по „подбора“ на Христозов не е организирана нито прозрачна, нито непрозрачна. Което си е живо нарушения на ЗЕС.

А си спомняме как през 2018 година президентът Радев призоваваше за „светлина, повече светлина“. Явно това не важи за неговите кадри, предимно военни и векерейци.

Дарителят Христозов се отблагодарява на президента с безмерна любов.

Излиянията му по повод рождения ден на Румен Радев, 18 юни, на личния му профил във фейсбук, съперничат по  слагачество на поета Любомир Левчев, който стана прочут навремето с фразата: „Скъпи другарю Живков! Не можете да ми забраните да ВИ обичам!“

Ето какво пише крупният дарител Христозов:

„Честит рожден ден, г-н Президент!

Най-големият подарък, който може да получите за рождения си ден Вие отдавна го имате - уважението на хората. Пожелавам Ви здраве и късмет за цял живот!

Вие доказахте неведнъж, че сте силен човек и държавник, защото слабите хора чакат да настъпи удобния момент, а силните го създават!

Вие дадохте надежда за българите след десетилетия безпътица и мъки.

Поради това не могат да Ви победят!

Бъдете все така силен и мъдър в действията си и правете България по-успешна и мирна!

И никога не забравяйте, че най-често човек няма друг враг, освен самия себе си!

Ние сме редом до Вас и Ви благодарим, че вече пишете новата и по-добра история на България!

Нека днес да бъде един хубав и незабравим ден за Вас и Вашето семейство!“

Христозов старателно препоства всички публикации от официалната страница на президентството, което не е много окей за член на независим държавен орган, коментират запознати.

През зимата на 2020 година Христозов стана известен като герой от прочутите СРС-та с Румен Радев, тогавашният шеф на ВВС Цанко Стойков и главният секретар на президентството Димитър Стоянов, получил прозвището Митко Есемеса.

СРС-тата бяха публикувани официално от прокуратурата.

"Добре, а, айде, а, ш'ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение." Това казва мъжът от записите, разпространени от прокуратурата, за когото се смята, че гласът на президента Румен Радев и на командира на ВВС ген. майор Цанко Стойков.  Двамата коментират проверка на КПКОНПИ за назначаването на настоящата съпруга на Радев - Десислава, тогава още Генчева, на работа във ВВС.

Записът бе изваден по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувание на Конституционния съд - кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

Източник: Faktor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Пловдивчанин
преди 3 седмици

Като им гледам физиономиите -типични ВОЕННИ. Внимавайте българи вече си имате двама МАДУРО за президенти. В каква държава живеем с военен режим. Нормалните демократични държави НЕ СИ ИЗБИРАТ ВОЕННИ лица за президенти.

Откажи
Стандартофоб
преди 3 седмици

Гнусни пуйки!Пишете лъжи защото сте пеефскоминетчии,мама ви ку р в Ен с ка да е б а!!!

Откажи