Турският посланик на знаково посещение в Кърджалийско. Очакванията

В Момчилград Н.Пр. Мехмед Саит Уянък се срещна с майката на легендата Наим Сюлейманоглу

Турският посланик на знаково посещение в Кърджалийско. Очакванията | StandartNews.com

Първо знаково посещение направи в област Кърджали направи посланикът на Република Турция у нас Н.Пр. Мехмед Саит Уянък. Визитата е уговорена още преди месец. Тя се проведе един ден, след като дипломатът бе на официално посещение в Пловдив, където заедно с местната власт договори задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и културата. 

ВИЖ ОЩЕ: Турският посланик в Кърджали! Нови инвестиции

В община Кърджали дипломатът се срещна с кмета Ерол Мюмюн. На разговора присъства и генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю.

Кметът изрази надежда за развитие на добрите съседски взаимоотношения, очакванията за нови турски инвестиции в града край Арда и откриване на нови работни места, с което да се намали изтичането на млади хора, търсещи препитание в чужбина. Той сподели, че Кърджали има осем побратимени общини в южната ни съседка, с които се поддържат добри контакти и се реализират съвместни проекти и инициативи, сближаващи хората от двете държави.

Ерол Мюмюн представи част от проектите, които се реализират в сферата на културата, социалните услуги, спорта, инфраструктурата.

Турският посланик каза, че отношенията между двете държави са на високо ниво, че е необходимо да се подобрят условията за инвестиции и бизнес у нас, за да се привлекат повече турски инвеститори, които сега предпочитат Румъния.

Той изрази готовност за работа с общината по бъдещи съвместни инициативи в различни сфери и за активизиране на контактите между турския и местния бизнес за привличане на нови инвестиции в Кърджали.

Разширяване на бизнес-контактите и увеличаване на търговския обмен между България и Турция бе тема на срещата на посланик Уянък и с областния управител на Кърджали Ресми Мурад.

„Нашите сънародници тук са мост между България и Турция, доволни сме от тяхното участие в политическия, икономическия и социалния живот“, категоричен бе Уянък. „Вярвам, че тази визита ще допринесе за още по-ускорено развитие на двустранното сътрудничество и подобряване на бизнес-климата в регион Кърджали, липсата на езикова бариера улеснява предприемачите от съседна Турция и прави Източните Родопи предпочитано място за инвестиции, ще продължим да работим в тази посока“, подчерта Ресми Мурад.

Задълбочаване на връзките между община Момчилград и побратимените й турски общини, възможностите за инвестиции и съвместни инициативи, обсъдиха по-късно кметът на Момчилград Илкнур Кязим и Н. Пр. Мехмед Уянък.

„Много хора от Момчилград и района живеят в Турция и те са една от основните причини за активните ни контакти и сътрудничество“, заяви Илкнур Кязим. Тя запозна Н. Пр. Мехмед Уянък с предстоящата 15-а международна среща на момчилградчани „Момчилград винаги в сърцето ми“ и го покани да се включи в нея.

След официалните разговори Илкнур Кязим и турският посланик положиха цветя пред паметниците на Наим Сюлейманоглу и Нури Адалъ в центъра на града. Н. Пр. Мехмед Уянък остана впечатлен от новооткритата статуя на приказните герои Настрадин Ходжа и Хитър Петър, както и от добре оформения парк и поддържаните улици и тротоари. След обиколката в центъра на града дипломатът посети духовното училище и новопостроената джамия в Момчилград. 

Н. Пр. Мехмед Уянък разгледа и къщата на Наим Сюлейманоглу, която скоро ще се превърне в музей на световния шампион. След това дипломатът гостува на майката на тежкоатлета Хатидже, която живее в Момчилград.

„За мен е чест да се запозная с майката на шампиона, прославил Турция и България по целия свят“, заяви Н. Пр. Мехмед Уянък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иванов
преди 1 месец

Този посланник уж не се меси а все в районите на протурската ДПС идва да разузнае какви са настроенията

Откажи