Туристките от ЦИК се крият, застрашиха изборите

Вече стои въпросът за оставката на Камелия Нейкова

Туристките от ЦИК се крият, застрашиха изборите | StandartNews.com

Втори ден туристките от ЦИК се крият и мълчат за срамната ситуация, в която поставиха Централната избирателна комисия. На старта на изборите за 51-во Народно събрание председателката Камелия Нейкова и говорителката Росица Матева хвърлиха сянка на съмнение върху целия изборен процес.

ВИЖ ОЩЕ: Доган и деребеите – Троянски кон на Радев в изборите. Новите ортаци

В най-напрегнатия ден – началото на регистрацията на партиите и коалициите за вота, двете дами се оказаха на 5-дневен воаяж в Азербайджан, който не е предварително обявен. Нейкова дори си призна оттам, че няма представа какво се случва в комисията. Тя обеща да се прибере днес, но все още не е проговорила за хаоса, който създаде в ЦИК.

Той започна още с отказа на комисията да определи точен и ясен механизъм, по който партиите и коалициите да изчакват реда си при подаване на документи за регистрация.

Оказа се, че екипът на лидера на ДПС Делян Пеевски, който чинно се реди на опашка пред вратите на Централната избирателна комисия още от петък вечерта, е пререден от наглите деребеи на Ахмед Доган. Те бяха пуснати в неделя вечерта през задния вход на ЦИК от къртицата на Сокола в комисията Савинч Солакова, секретар на комисията. Тя няма право да заема този пост, защото е в конфликт на интереси, тъй като е член на ЦОБ на ДПС.

Така в понеделник на масата за регистрация на партиите в бившия партиен дом седяха не членове на ЦИК, а доганистите Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев, Ализан Яхова и Фатме Рамадан. Те се бяха удобно разположили, като Яхова им носела и торби с храна, разкриха медии. НСО, която е на подчинение на президента, безучастно гледаше самоуправството и не се намесваше, което усили подозренията за новата сглобка между Доган и Румен Радев, която иска да контролира изборите.

Освен че избягаха от отговорност при старта на регистрацията, двете туристки свалиха и кворума при взимане на решения от ръководството. Благодарение на отсъствието им вчера беше прието абсурдното соломоновско решение, противоречащо на вече приетите правила за водене на регистър, едновременно да се регистрират двете коалиции около ДПС, без срещу тях да се записва входящ номер. Само един и същи час.

Нещо повече. Както „Стандарт” разкри вчера Нейкова се оказа и пряко свързана с коалицията около кръга на Ахмед Доган. До 2022 г. шефката на ЦИК е част от партия "Нова алтернатива" на бившия военен министър в тройната коалиция на Станишев - Николай Цонев. По-късно партията му се влива в СБОР, която към днешна дата е част от коалицията на "Демокрация, права и свободи" - формацията, с която Доган и деребеите му се явяват на изборите.

Съпредседател на СБОР пък е адвокат Георги Гатев - защитник на Румен Гайтански-Вълка по делото за 150-те милиона заем от Българската банка за развитие. Както стана ясно от разследването на аферата, 30 милиона от тези пари потъват при Ахмед Доган.

Конфликтът на интереси, в който е Камелия Нейкова и подкрепата й за формацията на Доган, осъществена чрез отсъствието й, повдигат куп притеснения за честността на изборния процес. И вече поставят на масата въпроса за оставката на председателката на ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай