Цвета Караянчева влиза на аудиенция при папата

Членовете на делегацията ще присъстват на молебен и поклонение пред мощите на Свети Кирил

Цвета Караянчева влиза на аудиенция при папата | StandartNews.com

Парламентарната делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде приета днес на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Италия и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и народните представители от Групата за приятелство Младен Шишков, Павел Шопов, Симеон Симеонов и Албена Найденова. В нея са включени представители на изпълнителната власт, на Светия синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

Членовете на делегацията ще присъстват на молебен и поклонение пред мощите на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Непосредствено след това ще бъдат поднесени цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.

По време на визитата си в Рим българската делегация ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов. Народните представители ще присъстват на приема в българското посолство в Рим по повод 24 май. На него председателят на българския парламент Цвета Караянчева ще връчи почетни плакети на Народното събрание по повод 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Италия на личности, допринесли за развитието на двустранните отношения.

Възможностите за италиански инвестиции у нас са обсъдили снощи председателите на Сената на Италианската република Мария Казелати и на Народното събрание Цвета Караянчева. Това стана ясно от изявление на председателя на парламента пред медиите след края на срещата.

Инвестициите са били централна тема, защото страната ни предлага добра инфраструктура, изграждат се индустриални зони, разполагаме с квалифицирана работна ръка, обясни Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че по отношение на инвестициите има какво още да се поработи и подчерта, че е получила уверение, че има допирни точки и инвестиции към страната ни ще има.

Разговаряхме за България и Италия, за добрите отношения, които имаме повече от 140 години, обобщи председателят на НС.

Сред обсъжданите теми са били също ЕС и присъединяването на Западните Балкани, което Италия, по думите на Цвета Караянчева, подкрепя. Тя припомни, че това е била основната тема на българското европредседателство.

Засегнати са били също въпросите за пълноправното членство на България в Шенген, предстоящите евроизбори и резултатите от тях.

Надяваме се европейците, които са за обединена Европа, да гласуват и да има мнозинство, коментира председателят на НС. Тя е акцентирала върху изпълнените изисквания за членството ни в Шенген. Обсъдена е и европейската финансова рамка, продължаването на кохезионната политика, единната селскостопанска политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай