Тома Биков посочи двата варианта на ГЕРБ за новия парламент

Днес нашата най-важна роля е да отчетем фактите на политическата действителност

Тома Биков посочи двата варианта на ГЕРБ за новия парламент | StandartNews.com

Източник: БНТ

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС заявяваме готовността си да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи. Държим този диалог да се случва по правилата на политиката и пред очите на цялото общество. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ-СДС в реч при откриването на 50-то Народно събрание.

Резултатите от изборите ангажират ГЕРБ като първа политическа сила. Приемаме първото място не само като успех, но и като отговорност. Резултатите показват ясно, че след четири години на политическа и обществена конфронтация голяма част от българските граждани не гласуваха. Това, което е очевидно е, че агресивното поведение, обидите към опонента не носят политически дивиденти на никого, каза Биков.

Затова още в първи яден на настоящия парламент ПГ на ГЕРБ-СДС заявяваме готовността си да говорим открит, целенасочен диалог с останалите парламентарни групи, пред очите на цялото общество, отбеляза той.

Днес нашата най-важна роля е да отчетем фактите на политическата действителност и да излъчим управленска формула, която отговаря на тях, а не на собствените ни дребни желания и сметки", отбеляза Биков.

Пред нас има два възможни варианта за развитие на настоящата политическа ситуация. Първият - да съставим правителство на споделената отговорност. Готови сме да направим крачка назад, но няма да позволим опитът за съставяне на редовно правителство да стане инструмент на задкулисни договорки. Готови сме да разговаряме с всеки, но няма да допуснем доверието на нашите избиратели да се използва за осъществяването на теснопартийни и корпоративни интереси. Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен мандат, разкри Тома Биков.

Вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори. Ако формулата за управление бъде отхвърлена от 50-то НС, сме готови да вземем това решение с всички рискове. Това обаче би било лош вариант за страната. Тези рискова обаче ще бъдат далеч по-малки от риска да съставим правителство без ясна и широка подкрепа, обяви депутатът от ГЕРБ-СДС.

Готови сме да взимаме и непопулярни решения и призоваваме всички парламентарни групи в 50-то НС да проявят мъдрост и отговорност в името на общото ни бъдеще. Поставянето на България по пътя към успеха е възможен само чрез диалог  с всички парламентарно представители, който да излъчи правителство на националната отговорност с 4-годишен мандат, посочи Тома Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ЕВВ
преди 2 месеца

НЯМА ДА СТАНЕ, Г-Н БИКОВ! ПЪРВО ДА НАПУСНАТ ПОЛИТИЦИТЕ, ПО-СПЕЦИАЛНО БОЙКО БОРИСОВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ. ТЕ СА С ЛОША РЕПУТАЦИЯ.

Откажи