Страшен скандал в парламента. Депутатите на нож заради референдумите

Възраждане подкрепи ИТН

Страшен скандал в парламента. Депутатите на нож заради референдумите | StandartNews.com

Страшен скандал избухна в парламента. Депутатите влязоха в челен сблъсък заради референдумите. Надежда Йорданов от ПП-ДБ излезе с процедура, че гласуването на точката за участието на гражданите в решенията в държавните власти и местното самоуправление, и е приета незаконосъобразно, заради разминавания в дните и сроковете за предложение. Тя поиска точката, обявена за първа в четвъртък, да отпадне.

Павела Митова от ИТН, които са вносители на предложението обаче бързо взе думата. „Това че сте решили гражданите да нямат думата и да не участвате в пряката демокрация - нас не ни интересува.

Г-н Стоев толкова явно толкова  се е притеснил, че може гражданите да имат думата, че е извадил календар, за да смята работните дни", посочи Митова.

В крайна сметка се стигна до гласуване дали точката да отпадне и предложението на ПП-ДБ бе отхвърлено с мнозинство.

Авторите на поправките предлагат минимално необходимият брой подписи за предложение за произвеждане на референдуми да е определен в закона не в твърдо число, както е сега за национален референдум – 200 хиляди или 400 хиляди граждани с избирателни права, а като съотношение на същата база.

"Този закон е важен да се върне доверието на гражданите в политическата система, ние ще предложим промени, за да го подобрим", коментираха от "Възраждане".

На трибуната отново се появи Надежда Йорданова.

"Въпросът за това как да засилим гражданското участие е от изключително значение. Съгласна съм, че настоящият закон има дефицити. Но дали предложеното решение е най-добро? Падането на праг на допустимост за референдумите - ще доведе до обратен ефект", посочи тя, като даде за пример Брекзит.

"55 процента от британците вече смятат този референдум за грешка. Информационната кампания преди гласуването беше изпълнена с лъжливи твърдения от руски профили в социалните мрежи. Според експертен доклад Русия е вложила милиони евро в тази кампания в социалните мрежи", добави Йорданова.

"Откакто вашата коалиция съществува - постоянно говорите за демокрация и върховенство на закона. Но се борите срещу най-ярката форма на демокрация. Вие плашите и обяснявате неща, които не са факт - вашата партия.

В пряк текст се обяснява, че българския народ е неграмотен и некомпетентен.

Молдова ще има референдум за ЕС - те по-умни ли са от нас? Но хората ще кажат своя глас", обяви Цончо Ганев от "Възраждане".

Станислав Балабанов от ИТН също отговори на Йорданова:  "Когато има желание има и начин. Според вас сте много десни и демократични, а правите всичко да отложите пряката демокрация. Това е битка на българското общество в продължение на 8 години. Парламентът смазваше тези опити, с различни хватки".

"Референдумът е силно оръжие, но трябва да е добре калибрирано, за да не се обърне към самия гражданин", каза Йорданова.

"Обществото иска референдуми. Само заради вас, ПП-ДБ, които се биете по гърдите че сте демократи, но сте само такива по време на кампания, изборната активност е скандално малка. И два милиона българи да се подпишат за референдум, ще намерите начин да осуетите провеждането му",  включи се в дебата Звезделина Каравелова от "Възраждане".

"Пет пъти подред се опитвам да съберем кворум в комисията, ПП-ДБ не присъстват в залата и я провалят. Това е арогантно към всички български граждани", каза Станислав Балабанов.

"Смятам, че трябва да положим усилия да го подобрим този закон, а не да го превръщаме в предизборна кампания", опонира му Божидар Божанов, ПП-ДБ.

Но Тошко Йорданов (ИТН) му възрази: "Точно от вашата група да говорите за кампания, не ви ли е срам?

Скапахте българските закони, сега пищите за тях.

Имаме достатъчно време да приемем закон дори и с ваши поправки. В момента се чудите как да отложите. Девет месеца се пипахте с ГЕРБ, за каквото се сетихте да се пипате, сега решихте да оправяте корупция".

"ПП-ДБ винаги ме учудват с лицемерието си. Нали уж трябва да слушаме Венецианската комисия, че референдумът трябва да е по-лесен от избори? Създаването на тези лесни условия съответства да бъде подкрепено", каза Петър Петров, "Възраждане".

"Тази тема трябва да се обсъжда с максимално ниво на консенсус парламента, но не всяка промяна води до добро. После да не се чудим как да оправим кашата. 7 пъти не можем да направим правителство. 7 пъти не можем да сформираме представително управление, вие искате от 2-ри в 8-ми клас да минем", обяви Тома Биков от ГЕРБ.

"Г-н Биков, говорите откровени глупости. По вашите думи парламентът е нелегитимен, защото няма редовно правителство. Но приехте куп закони, дайте да ги отменим тогава", отговори му Тошко Йорданов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай