Стартира предизборната кампания за вота на 27 октомври

Кампанията по закон се води само на български език

Стартира предизборната кампания за вота на 27 октомври | StandartNews.com

Източник: БТА

В полунощ започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Тя ще приключи в 24:00 ч. на 25 октомври 2024 г. като тя се води на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

В изборите на 27 октомври ще участват 28 политически формации – 19 партии и 9 коалиции.

По-рано тази седмица ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. 

Заявления за гласуване зад граница могат да се подават до 1 октомври. До 5 октомври ЦИК ще определи държавите и секциите за гласуване извън граница.

В страната ще бъдат разкрити 11 647 секции по предварителни данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване",  като в 9353 ще се гласува с машина. Броят на избирателите по списъци е 6 640 383.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай