Стар враг ни извади нов червен картон за Шенген

С мотива, че още не сме в края на пътя

Стар враг ни извади нов червен картон за Шенген | StandartNews.com

Инатът на една държава за пореден път държи страната ни далеч от Шенген.

Австрия отново отказва пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген, предава румънският телевизионен канал PRO TV, позовавайки се на "послание" от Виена. 

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви в четвъртък преди среща с колегите си от ЕС, че все още не е настъпил моментът за пълното приемане на Румъния и България в Шенгенското пространство, но има причини за предпазлив оптимизъм.

"На прав път сме, но не сме в края на пътя", каза Герхард Карнер, цитиран от австрийското издание Kurier.

В момента Австрия блокира пълното приемане на България и Румъния, които са членове на "Air Schengen" (Шенген по въздух и вода) от края на март. Така беше премахнат контролът по въздушните и морските граници, но не и сухопътните, които са считани за най-важните, пише "Труд".

Настоящият еврокомисар по вътрешните работи шведката Илва Йохансон още веднъж изрази желание да съдейства за премахването на вътрешния граничен контрол с Румъния и България преди края на мандата си.

Очаква се тя да отстъпи мястото си на определения за нея наследник, сегашния австрийски финансов министър Магнус Брунер, през декември или януари, с встъпването в длъжност на новата Европейска комисия.

"Имахме добър опит на въздушните граници и мисля, че е време да премахнем контрола и на сухопътните граници", подчерта Йохансон в четвъртък.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е за пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Maxim
преди 1 час

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може----- https://come.ac/manx

Откажи